Националите по плажен футбол няма да играят на ЕВРО лигата

Димитър Пенев Димитър Пенев

Националният отбор на България по плажен футбол обяви, че няма да може да вземе участие във финалите на ЕВРО лигата заради липсата на финансови средства. От тима се обърнаха с отворено писмо до министъра на спорта Красен Кралев и до президента на БФС Борислав Михайлов с надежда да разрешаването на проблема.

Ето и исмото без редакторска намеса:

До министъра на спорта г-н Красен Кралев

До президента на БФС г-н Борислав Михайлов

До спортната общественост в България

Националният отбор по плажен футбол няма да вземе участие на финалите в ЕВРОлигата, въпреки че спечели това право с игра и резултати!

Липсата на средства е причина за стигане до тази безпрецедентна ситуация - националният отбор на страната по плажен футбол да се откаже от участие на финалите в надпреварата, за които се класира, след изиграването на срещите от първия квалификационен етап в турнира. Според информацията, която получихме, сумата за участие на отбора на финалите в Португалия е непосилна за БФС.

През пролетта, когато се правеше календарът за 2019 г., от Аматьорската футболна лига ни информираха, че ще участваме само в Евролигата, тъй като няма средства за останалите два силни за годината турнири - квалификациите за световното първенство и световните плажни игри. От там ни увериха, че ако се класираме за финалите на Евролигата, ще участваме в тях.

Надяваме се да се намери решение да защитим спечеленото на терена право да бъдем сред най-добрите отбори в Европа! Нещо, което се е случвало на много малко национални футболни отбори на България в последните години.

Вярваме, че усилията на всички свързани с достигането до заключителната фаза на турнира, няма да се окажат наразни!

В турнира участват общо 28 отбора от Европа, разпределени в две дивизии според коефициента и класирането от предната година. България е в Дивизия Б, където са общо 16 отбора, които след жребий бяха разпределени в 4 групи от по 4 тима. Регламенът предвиждаше победителите във всяка група и трите най-добри втори отбора, плюс последния от Дивизия А да участват на финалния кръг, който ще определи отбора, който догодина ще играе в елитната група.

Между 5 и 7 Юли, България изигра своите срещи от предварителна група 1, в които записа две победи над Норвегия с 5:1 и Дания с 4:3 и загуба от Грузия с 3:4. На 16-18 Август се изиграха и останалите три групи, след които бе изготвено крайното класиране и отборите на Гърция, Унгария, Чехия, Грузия, Румъния, Казахстан и България спечелиха квоти за финалния турнир. От надпреварата отпаднаха отборите на Естония, Литва, Финландия, Норвегия, Англия, Холандия, Дания, Сърбия и Молдова.

През миналата година България спечели първа купа в плажния футбол, след като победи последователно в турнира отборите на Андора с 10:1, Чехия с 6:3 и Норвегия с 5:3. На финалния етап България стигна до третото място в крайното класиране за дивизията и 15-о в общото на всички държави в Европа, след като загуби от Румъния и победи отборите на Норвегия и Англия.

Класирането на финали в Дивизия Б е трето поред за България и общо четвърто в едва шест участия в турнира.

Надяваме се, че ще се намерят средства да защитим честта на родния спорт, да имаме възможността да отидем и се борим за извоюваните във времето позиции и да ни бъде дадена възможност да реализираме труда, който полагаме от доста дълго време в спорта.

Най-голямата загуба за един спортист е да му се отнеме правото, спечелено на спортния терен!

С Уважение,

Национален отбор на България по плажен футбол, спечелил правото да играе на финали в ЕВРО лигата 2019 година"

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още