Намери ли се точният кандидат за БФС?

Иво Стефанов Иво Стефанов

Остават по-малко от два месеца до конгреса на БФС, който би трябвало да даде ново начало на българския футбол. Дали ще се случи или не предстои да разберем. Два месеца, в които най-после трябва официално да станат ясни кандидатите за овакантения пост на Борислав Михайлов. Конгрес, който трябваше отдавна да се е състоял, но сегашното ръководство се възползва максимално от covid-ситуацията и държи здраво кокала. Както се казва за едни кокал, за други БФС е институция, която трябва да придобие европейски облик и да излезе от 80-те и 90-те години, в които е застинала.

Последните събития около националния отбор допълнително показват, че е нужна не промяна, а тотална реформа. Кой обаче ще се наеме да вади горещите картофи, да влезе в жаравата и да танцува нестинарски танц в опит да овладее пипалата на безхаберието?

Напълно нормално е с наближаване на заветната дата 11 декември да започнат слухове за този и онзи кандидат, опипване на почвата, преки и косвени намеци.

Какво знаем до момента?

Президентът на Марица Пловдив Христо Христов първи изаяви желание да оглави футболната централа. Той разкри, че преди години е дал подкуп на член на Изпълкома за манипулиране на футболен резултат. Била доста често срещана практика. Обеща да назове човека по време на Конгреса. Дали ще го направи или не предстои да разберем, но е трудно да повярваме, че човек може да се кандидатира за президент, след като признава, че е давал подкупи.

Христо Порточанов също изрази претенции за поста. Преди години бургазлията направи успешен проект "Нефтохимик". Бургас още се гордее със стадион "Лазур" построен по негово време. От дълги години Порточанов е извън футбола, но показа самочувствие и заяви, че може да управлява, а и вероятно има подкрепа някои клубове.

Освен двамата явни кандидати в публичното пространство се завъртяха още няколко имена. Сред тях най-коментираните е евентуалната кандидатура на Емил Костадинов, който в момента е вицепрезидент. Всъщност това изглежда доста нелепо. Ако все пак нещо се случи и Костадинов поеме властта то българският футбол трябва да се закрие моментално. Прекрасен футболист, но управленската му кариера е тотален крах. Ясно е, че Костадинов има подкрепата на един от най-медийно активните членове на Изпълкома, но и неговото време в управлението на футбола трябва скоро да приключи.

Нищо чудно към поста да посегне и настоящия временен президент Михаил Касабов, който при встъпването в длъжност обяви, че няма апетити към постоянна власт, но нищо чудно тези месеци да са променили мнението му. Когато става въпрос за управление на футбол винаги изниква и името на Валентин Михов, но това са само слухове.

В "играта" бяха замесени и двама от най-успешните футболисти от близкото минало Димитър Бербатов и Стилян Петров, но за момента и двамата пасуват.

Онзи ден колегите от вестник "24 часа" написаха, че един от настоящите членове на Изпълкома Петър Величков също има подкрепата от доста клубове и вероятно неговата кандидатура ще бъде издигната. Не е ясно дали това ще се случи, но изглежда доста логично. 

Тук трябва да намерим отговорите на няколко въпроса, защото Величков изглежда напълно непознат за широката футболна общественост, а може да се окаже доста добър кандидат

Какво трябва да знаем за него?

Бизнесмен, който страни от камерите, светлините на прожекторите и публичността, но ако попитате представител на едрия бизнес в България той може да ви говори много. До съвсем скоро 48-годишният бизнесмен бе Генерален Директор на една от най-големите компании в България – петролната OMV. През годините той извървява всички стъпала в компанията. От 28 годишен е във фирмата, а на 31 години получава възможност да я управлява в България. През годините оперира с капитали за милиони левове и хиляди служители. През 2004-та OMV придобива 51% от държавната румънска компания Петром, а на Величков е гласувано доверие да направи цялостното преструктуриране и глобална реформа на веригата бензиностанции в Румъния и зад граница. Справка показва, че бизнесът, възложен на Величков в северната ни съседка, няма аналог по мащаби в нито един бранш в България.

Завръща се отново в България през 2009-та, за да стане отново прокурист и генерален директор на OMV България. В следващите 10 години постига най-високите  резултати за цялата история на компанията.

Петър Величков е родом от Стара Загора, а страстта към футбола му е пословична. Като изпълнителен директор на OMV е поканен от Борислав Михайлов да влезе в Изпълнителния комитет. Много от идеите, които опитва да прокара, обаче не срещат подкрепата на останалите членове и остават нереализирани. Говори се, че той е един от двамата членове на управленското тяло на БФС, които отказват да получават хонорари за участието си в заседанията на комитета.

През март 2019 година той напуска OMV и по последна информация се е отдал на семейството си, оставяйки направените инвестиции да работят за него.

Изводът!

На пръв поглед Петър Величков изглежда доста логичен кандидат за поста. Всъщност той отговаря на профила на един перфектен президент, за когото във футболните среди говорят в месеците след напускането на Михайлов. Бизнесмен с богат опит в управлението на капитали и хора. Човек, който от години е близо да футбола и най-вече обича играта. Независим от финансова гледна точка. Вероятно един от негативите може да се търси в досегашното му участие в Изпълкома, но това от дефект вероятно би се превърнало в ефект, тъй като може би вече е разбрал какво и как не трябва да се прави.

Дали в крайна сметка Петър Величков ще бъде издигнат за президент на БФС тепърва ще разберем. Петър Величков изглежда един от хората, които не трябва да бъдат подценявани, защото опциите за успешна реформа във футбола изглеждат твърде малко.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ