Класирането на Лудогорец в елиминациите на Лига Европа е напълно заслужено. Всеки, който твърди друго или не разбира от футбол, или му се иска да намери под вола теле и да омаловажи успеха на българския шампион. А успехът е факт. Разградчани вече от доста години са постоянна величина в Европа и почти всеки сезон посрещат Нова година с мисъл за някоя европейска дестинация в края на февруари.

Манчестър Юнайтед и Арсенал на пътя на Лудогорец в Лига Европа

Тази година групата във втория по сила клубен турнир не бе никак лека, но крайното класиране изглежда абсолютно заслужено. То е отражение на представянето на четирите отбора. Еспаньол бе малко над всички и е първи. Лудогорец успя да се справи и в четирите мача срещу Ференцварош и ЦСКА Москва и логично е втори. Интересен факт – Русия остава без отбор в Европа напролет за първи път от 18 години насам, а Лудогорец отново е там. Просто леко лирично отклонение.

Ако кажем, че Лудогорец прави най-силния си сезон или играе най-атрактивния футбол със сигурност ще излъжем. В доста моменти разградчани отстъпват на съперниците си. Добрата новина е, че в огромна част от времето успяват сами да контролират съдбата си. Станислав Генчев внесе свеж полъх в отбора. Успя да промени някои детайли и да вкара Лудогорец в релси. Трябва да признаем, че релсите не са чак толкова добре затегнати по ред причини.

Когато изказваме суперлативи няма как да не запалим червената лампа, на която със сигурност в клуба отдавна са обърнали внимание. Лудогорец изигра поредните добри мачове в Европа, но отново само със „старите кучета“. Единственият нов футболист, който успя да се интегрира в отбора, е Стефан Баджи. Останалите не показват, че могат да заменят титулярите. Да, винаги сме свикнали да казваме, че в Разград няма титуляри и резерви, че отборът има солидна скамейка, а треньорът опции. Това на пръв поглед е така, но не съвсем. Важните мачове в Европа ги изиграха 12-13 човека, което е напълно недостатъчно. Ако Лудогорец не съумее да вземе няколко нови класни футболисти или по-бързо да интегрира дошлите през лятото ще има проблеми. Футболната пролет започва ударно и може много бързо да свали тима на земята. Два мача в Европа и две гостувания на Левски в двата местни турнира. Това наистина изглежда доста тежко. От друга страна само в рамките на десетина дни отборът може да свърши много работа и отново да „убие“ конкуренцията, както го прави неизменно в последните сезони.

Всъщност Лудогорец е на място, на което си извоюва да бъде и, за което другите клубове само си мечтаят. Грандовете Левски и ЦСКА отдавна не са посрещали първия сняг в Европа, пък какво да говорим за неговото топене. Безспорен факт е, че „сините“ лека-полека започват да оправят къщичката си, което вероятно скоро ще доведе до търсени резултати.

Накрая нещо много важно! Лудогорец има много факти, цифри и статистика зад гърба си. Нещо, което трябва не да накара, а да принуди всички в клуба да бъдат над нещата, да избягат от дребнотемието и битовизмите на българското първенство. Нещо подобно разградчани направиха след загубата с 0:6 от Еспаньол. Останаха над нещата и си казаха „случва се“, продължиха напред и резултатите дойдоха. Това е ярък пример на мислене и решения с хладен ум. Всичко друго носи само негативи, а примерите не са един и два.

Късмет и Лукоки пратиха Лудогорец напред в Лига Европа (Видеоанализ)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS