НБЛ взе решение за налагане на млади българи в отборите

dsport.bg

С акцент върху бъдещето на българския баскетбол и налагането на млади състезатели в отборите премина вчерашното заседание на НБЛ, съобщиха от федерацията. В зала „Триадица“ представителите на десетте елитни клуба у нас се събраха на важно, продължило близо 7 часа, заседание на Общото събрание на лигата, на което разискваха над 10 важни въпроса за следващия сезон. На заседанието присъства и националният селекционер Росен Барчовски.

Делегатите единодушно приеха финансовия отчет за сезон 2019/2020. След дискусия и гласуване с 8 гласа „за“ и 2 – „против“ бе решено да се предложи на Управителния съвет да не се променя общият брой на чужденците „и остава, както до сега - общо 5 чужденци – трима на терен и възможност за замяна на двама чужденци по време на сезон 2020/2021 и 2021/2022“.

Най-сериозно внимание предизвика точка 3 от Дневния ред, по която бе взето следното решение: „В тимовия лист да присъстват един състезател под 20-годишна възраст (родени през 2001 г.) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1997 г.) за сезон 2020/2021. За следващия сезон 2021/2022 двама състезатели до 20-годишна възраст (родени през 2001, 2002) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1998 г.) Състезателите трябва да бъдат картотекирани поне 3 години в БФБаскетбол.“

Делегатите решиха да изчакат и да обсъдят на следващо заседание кандидатури за поста Генерален мениджър на НБЛ. От следващия сезон на поста „Спортен директор“ на лигата се завръща Сандра Велчева, а длъжността администратор отпада. Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ ще остане в непроменен състав и ще бъде въведена лицензионна система за клубовете от НБЛ.

Единодушно бе прието финансовите параметри за участие в НБЛ да останат непроменени. Заявки за участие в лигата за сезон 2020/2021 ще се приемат в срок до 15 юли.

С 6 от 10 гласа „за“ бе прието да бъде запазен досегашният формат на шампионата в НБЛ – „3 етапа на разменено гостуване, като в третия етап класиралите се на по-задно класиране са домакин“. Клубовете предложиха новият сезон да стартира на 10 октомври, като тази дата може да бъде променена с оглед епидемичната обстановка в страната.

След гласуване с 8 на 2 гласа бе решено „форматът на турнира за Купата на България да  остане под формата на турнир -  „Финална осмица“  с дирижиран жребий за четвъртфиналите и пълен жребий за полуфиналите. Домакин на турнира да бъде определен чрез жребий. Кандидатите трябва да покрият следните изисквания: подсигуряване на  зала, заплащане на всички съдийски разходи, секретарски апарат, лекар и охрана.“

Президентът на БФБаскетбол и изпълняващ длъжността Генерален мениджър на НБЛ Георги Глушков представи пред представителите на клубовете възможността за сформирането на международна регионална лига – България – Северна Македония – Гърция.

Единодушно бе прието, че съдия от първа урна може да ръководи мачове, независимо дали участващите отбори са от един и същи град.

Решенията на ОС на НБЛ ще бъдат представени за гласуване пред Управителния съвет на БФБаскетбол, след което ще могат да влязат в сила. Очаква се УС да се събере до средата на месец юни.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ