Неви Владинова не беше предпочетена от БФХГ, защо?

Божидар Русев Божидар Русев

Българската федерация по художествена гимнастика не рискува и избра схемата 4-4-2 за Световното в Баку. По решение на треньорския щаб и всички отговорни фактори в БФХГ, след като бе имано предвид цялостното представяне на трите ни състезателки през годината, се взе решението Катрин Тасева и Боряна Калейн да играят по 4 съчетания, а Невяна Владинова да изпълнява композиции на два уреда. Феновете на Неви веднага реагираха на новината с разочарование в социалните мрежи. Други неутрални любители на художествената гимнастика обаче вярват, че федерацията действа правилно в случая, защото в ключови моменти не трябва да се рискува. От Шампионата на планетата в Баку страната ни ще се надява на две квоти за Олимпийските игри в Токио през 2020-та. Ето акцентите от съобщението на БФХГ, публикувано на официалната й Фейсбук страница:

„След като от ФИГ бе получено писмо, че до понеделник (12.08) трябва да бъдат определени участничките и схемата на игра на отборите за предстоящото Световно първенство в Баку, след задълбочено обсъждане и с оглед постигането на основната цел пред националните ни състезателки (индивидуално) - спечелването на две олимпийски квоти бяха определени състезателките, които ще представят България на Шампионата на планетата в Баку. До 28-ми август могат да бъдат променяни имената на състезателките, както и уредите, НО НЕ И СХЕМАТА, по която всеки отбор ще участва на първенството.

БРАНИМИРА МАРКОВА - Главен мениджър на национален отбор - жени - индивидуално:
"От 16-ти до 20-ти септември предстои световно първенство в Баку (Азербайджан), което е и квалификация за Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Съобразно това, че успяхме да подготвим силен отбор и композиции с висока сложност смятам, че реално можем да спечелим две квоти. Конкуренцията ни в момента е изключително силна. По всичко личи, че много от водещите отбори ще се стремят към същото. В тази връзка смятам, че стратегията ни трябва да осигури максимален шанс за добро представяне.
На базата на резултатите, постигнати по време на изминалия сезон, високата сложност на композициите и формата на момичетата, смятам за най-удачно отборът ни да бъде представен от три гимнастички.
Катрин Тасева и Боряна Калейн да изпълнят четири съчетания, а Невяна Владинова две. Всяка една от тях има реални шансове да се бори за призово класиране на финалите на отделните уреди, както и медал в отборното класиране.”

ИЛИАНА РАЕВА - Президент на БФХГ:
"Решението на Бранимира Маркова да участваме на предстоящото световно първенство в Баку с две състезателки на 4 уреда и една на 2 е правилно, отговорно и мъдро.
Състезанието ще е тежко, залогът е огромен и ние не можем да си позволим да рискуваме с 4-3-3. И трите ни състезателки са силни, подготвени и конкурентни на най-добрите. За съжаление правилата и формата за това световно, което е квалификация за ОИ в Токио изискват взимането на правилното решение. На състезание никой не е застрахован от грешка, но решението трябва да бъде взето на базата на обективните факти.
Преди няколко месеца казах пред журналисти, че които и две гимнастички от трите да решим да играят ще е вярното решение и която и да отпадне, ще е грешното решение.
Днес казвам същото: Боряна и Катрин да играят по 4 съчетания е най-правилното решение и Неви да играе 2 съчетания е грешно решение... Но ние нямаме избор и трябва да бъдем безпристрастни, справедливи и много точни в решението си. България освен най-важното - квоти и многобой, ще се състезава в индивидуалното и за финали и отборно класиране. Там шансът е и за трите и аз вярвам в техните сили и възможности! Поздравявам Бранимира Маркова за смелото и отговорно решение! Но искам да посветя специално няколко думи на капитана ни Невяна Владинова, която пожела да говори с мен и ме порази с мъдростта и нечовешката си сила в такъв съдбовен за нея момент. Много сила и огромна смелост се иска, за да кажеш това, което аз чух от нея! Благодаря ти, Капитане, отговорността и смелостта ти! Тези думи, които ми каза, ще са един от най-искрящите диаманти в огърлицата, която имам с постъпки и думи на мои гимнастички през годините - всички те - Велики личности!
Имаш завинаги моята любов и подкрепа!
Успех в работата на Катрин, Боряна и Неви!
Отговорността пред първите две е голяма, но те имат сили, възможности и характер да успеят!
Своите шансове за медал има и Невяна Владинова.
Успех на Бранимира Маркова!"

НЕВЯНА ВЛАДИНОВА - КАПИТАН НА ОТБОРА:

“Моето мнение, като капитан на отбора за взетото решение да се играят 4+4+2 съчетания на предстоящото световно първенство в Баку е, че това е най-удачният вариант. На база резултатите ни през годината на големите форуми мисля, че е редно 4-те съчетания да изиграят Боряна Калейн и Катрин Тасева. Според мен те абсолютно заслужиха и извоюваха правото си на това. Аз използвах всички шансове, дадени ми през годините и сега е ред да отстъпя на по младите (емотиконка на усмивка). Обичам момичетата и разбира се съм плътно до тях като капитан на отбора и ще дам всичко от себе си, за да помогна с каквото мога.”

КАТРИН ТАСЕВА :
"Посветила съм години труд за този шанс, който ми се предоставя! Щастлива съм, че треньорите и ръководството са взели решение аз да се боря за олимпийска квота на световното първенство и по този начин ми дават шанс да участвам във всички финали! Аз съм убедена, че мога да се справя с тази отговорна задача! Всеки човек има нужда от една Неви в живота си и на състезателния килим! Аз съм щастливка, защото я имам!”

БОРЯНА КАЛЕЙН:
"Много съм щастлива, че ми е гласувано доверието да играя четири уреда и да се боря за квота за предстоящите Олимпийски игри. Съчетанията ми са много сложни и с едни от най-високите стойности в света. За съжаление регламентът не позволява и трите да играем в многобоя. Смятам, че това разпределение на съчетанията е най-правилното, тъй като най-важното за това Световно първенство е спечелването на две квоти за България. Смятам, че и трите имаме имаме възможност да спечелим медали, както в отборното класиране, така и на финалите. Нашата задача с Катрин е малко по-тежка, но съм уверена, че ще се представим на необходимото ниво и ще се борим за медали в многобоя. Независимо от всичко, ние трите винаги ще бъдем заедно и ще се подкрепяме, защото заедно сме по-силни!”, завърша публикацията на БФХГ.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук