Невролог внесе яснота за състоянието на Шумахер

dsport.bg

Преди няколко днис медицинска сестра от болницата Жорж Помпиду, където се лекува Михаел Шумахер, каза, че бившият пилот е "в съзнание". Всички световни медии написаха във възторг това. Но неврологът Матилд Леонарди обясни какво всъщност означава това. 

„Да, той е в моето отделение! И мога да ви уверя, че той е в съзнание“, е споделила служителката на кардиологията пред един от колегите си. Тези новини са окуражаващи, но Матилд Леонарди, директор на Центъра за изследвания на комата на Института по неврология на Карло Беста в Милано, постави под съмнение. Пред “Il Messaggero”, италианският невролог говори за случая на Михаел Шумахер. Въпреки че тя няма достъп до медицинското досие на бившия пилот, тя смята, че знае в какво състояние е Шуми.
Леонарди припомни за вегетативното състояние, в което е бил известният пилот. Тя не изключва, че Михаел Шумахер може да отвори очи, което не означава, че той е в съзнание: „Между вегетативното състояние и минималното състояние на съзнанието има объркване. Пациенти в състояние на Шумахер отварят очите си, те могат да въртят глава, когато им се обадите, могат да движат палците си в отговор на въпрос и могат да плачат в края на историята”. 

Матилд Леонарди продължи: „Няма експериментално лечение, основано на стволови клетки, което да има положителен ефект върху пациентите в минимално състояние на съзнанието като Михаел Шумахер“. Неврологът се основа на липсата на „публикувани научни данни, доказващи съществуването и ефективността на това така наречено лечение“. 

„Ние споделяме информация. Науката е изградена от проверими и репродуктивни данни”. На въпроса защо френските лекари, които лекуват Михаел Шумахер, не опровергават информациите, че 50-годишният бивш пилот е дошъл в съзнание, Матилд Леонарди отговаря: „Не мога да знам защо. Възможно е те да поддържат поверителността, изисквана от семейство Шумахер “. Изправена пред много пациенти в състояние, подобно на това на Михаел, Матилд Леонарди е притеснен: „Новината, публикувана за Шумахер, храни само фалшиви надежди и заблуждава семейства на пациенти“, добавя тя.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още