Нормалното провеждане на Евро 2020 е невъзможно

| Евро 2021

Световната здравна организация не може да гарантира на УЕФА, че пандемията от коронавирус ще бъде овладяна до 12 юни, когато трябва да стартира Евро 2020 в Рим. Тази информация може да се окаже решаваща при взимането на решението Европейското първенство да се отложи с 1 година.

Във вторник УЕФА организира видеоконференция, на която се окачва да се реши съдбата както на Евро 2020, така и на всички местни шампионати на Стария континент.

От УЕФА не получават добри индикации от нито един от дванайсетте градове, които ще приемат мачовете от шампионата и към този момент „отлагането на Европейското първенство изглежда неизбежно“, споделя пред AS източник от УЕФА.

Най-вероятният сценарий е, че Евро 2020 ще бъде отложено с една година и ще се проведе през лятото на 2021. Същата се очаква да е съдбата и на Копа Америка, домакини на която са Колумбия и Аржентина. Промените в международните мачове могат да доведат до отлагането на още клубни и интернационални турнири.

Друг вариант, който е много по-малко вероятен, е Евро 2020 да се проведе на територията само на една държава.

Източникът от УЕФА обаче смята, че това решение не е препоръчително: „Има държави, които не са покосени от пандемията и на теория могат да приемат Европейското първенство. Дори да изключим инфраструктурните проблеми, винаги остава рискът вирусът да се разпространи“.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин все още не се е примирил с реалността. На последния конгрес в Амстердам, той отказа да коментира варианта Евро 2020 да бъде отложено. През последните дни обаче ситуацията коренно се промени. Много правителства в Европа взеха строги мерки против коронавируса, а Световната здравна организация обяви пандемия. Навярно случващото се ще промени мнението на Чеферин.

„УЕФА е в постоянен контакт с всички европейски футболни федерации, които са изпратили взетите мерки от местните правителства. Тези мерки подсказват, че провеждането на Евро 2020 по план е невъзможно“.

Тъй като Световната здравна организация не може да гарантира, че пандемията ще отмине до средата на юни, Чеферин ще бъде принуден да отложи първенството. Освен това идеята то да се проведе в 12 различни града, предполага пътуване на хиляди фенове из Европа, което е в пълен разрез с взетите мерки от правителствата в държавите на Стария континент.

УЕФА организира видеоконференция, на която ще се реши бъдещето на футбола в Европа

Във вторник отлагат европейското с една година, обяви L'Еquipe

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още