Нова стъпка към реконструкцията на стадион „Георги Аспарухов“ - става собственост на Столична община

dsport.bg

Стадион „Георги Аспарухов“ ще стане собственост на Столична община, което означава, че ще бъде направена още една крачка към рекострукцията на спортното съоръжение. Архитектурната комисия на Столичния общински съвет взе единодушно решение за прехвърлянето на собствеността от Областната управа към общината.

В четвъртък се очаква формално решението да бъде гласувано на заседанието на СОС. Предложението е внесено в дневния ред като допълнителна точка от кмета Васил Терзиев, председателя на СОС Цветомир Петров, председателя на спортната комисия Димитър Шалъфов и Прошко Прошков, който е председател на постоянната комисия по икономика.

С доклада може да се запознаете ТУК

От дълги години Левски опитва да уреди въпроса с комплекса, като освен стадиона, в решението влизат и всички прилежащи зали.

Статутът на „Георги Аспарухов“ за последно бе уреден през 1998 година с акт за безвъзмездно ползване. През януари миналата година Министерството на младежта и спорта задвижи въпроса с концесията, но бе необходимо обектът да премине във владение на Столична община.

С това прехвърляне на собствеността се дава възможност за бъдеща дългосрочна концесия на футболния клуб.

Към момента Левски плаща данък сгради и такса смет, които бяха дължими към общината, но преди няколко дни бе взето решение за разсрочване на задължения от над 2 млн. лева.

СОС взе важно решение за дълговете на Левски

С подписания договор футболният клуб вече ще може да кандидатства и за концесия.

В началото на годината Левски обяви учредяването на дружество "Стадион Георги Аспарухов", като целта му е "да работи активно за подобряване на цялостната инфраструктура на клуба, включително и за реализиране на най-важната стъпка, свързана с развитието на "Левски", а именно: изграждане или цялостна реконструкция на футболен стадион, отговарящ на високите стандарти и очаквания на "сините" привърженици".

Последнва нова стъпка, като дружеството вече внесе документи в областната управа и Министерството на спорта за стартиране на процедура по учредяване на безвъзмездно право на строеж на стадион.

Как ще изглежда стадион „Васил Левски“ с увеличените буферни зони

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ