Новата ера на трансферния пазар

Докато футболният сезон е под карантина, летният трансферен прозорец остава затворен. Как ще се процедира, когато той бъде отворен и как ще се подготвят за него футболисти и агенти?

BBC организира дискусия, в която участваха футболен директор и двама бивши футболисти, които в момента работят като агенти.

Нова ера, в която доминират футболистите от академията?

Директорът на футбола в Лийдс Виктор Орта споделя: „Използваме времето да гледаме повече видеоанализи на футболисти. При нормални условия също го правим, но не през май. В момента наличността на играчи за закупуване е малка, с какъв бюджет ще разполагаме не е ясно“.

„Може би това е шансът за нашите анализатори да са по-задълбочени в своето изследване, по-конкретни. Следващата стъпка е, когато имаме трансферни цели, да вземем по-добрите решения“, добави той.

Контрактите на много футболисти изтичат на 30 юни, но според Орта през следващия сезон клубовете ще заложат на повече играчи от своята академия:

„УЕФА обмисля да удължи договорите с шест или седем седмици. Някои юристи казват, че щом сезонът не е приключил, тогава и контрактите не са изтекли. В този момент говорим как трябва да помагаме един на друг, във футболът е същото. Това е криза и ако някой излезе печеливш от нея, аз ще бъда много изненадан. Не смятам, че футболът може да го направи. Изглежда сложно, но в трансферът участва един футболист и два клуба. Нужна е само смяна на датата. Вярвам в доброто желание на хората и взаимоотношенията, които можем да имаме. Тази година в Лийдс винаги имахме млади играчи, които бяха част от тима. Феновете се гордеят с клубната история и футболистите от академията. Навярно е добър момент да бъдем смели и да дадем шанс на младите. Защо да не изповядваме тази философия? Вълнуващо е, можем да влезем в нова ера“.

Ниски трансферни суми и липса на международни трансфери

Артуро Фернандес е глава на Португалската асоциация на агентите. ТОй вярва, че клубовете ще заложат на млади футболисти през следващия сезон.

„Спомням си периода между 2008 и 2010 година. Помня фантастичния Еспаньол, с Маурисио Почетионо начело и страхотните млади футболисти като Хосе Кайехон. Спомням си също невероятни Спортинг Лисабон с треньор Пауло Бенто и играчи като Жоао Моутиньо и Мигел Велосо“.

„Защо? Защото тези клубове бяха в парична криза и така дадоха шанс на по-евтини футболисти и млади играчи от академията. Би било чудесно за клубовете и тези футболисти. Отборите ще разберат след три-четири години, че най-големите печалби ще дойда благодарение на  тях“.

Фернандес очаква всички тимове да вземат участие на трансферния пазар, но не смята, че много пари ще бъдат пръснати:

„Богатите клубове могат да правят каквото си поискат, но те няма да дават големи трансферни суми, защото са наясно, че всички са в криза. Предполагам, че трансферния пазар ще ни предложи най-вече отдаване на футболисти под наем, размяна на играчи и малки трансфери. Няма д аима множество международни сделки, защото няма да е сигурно, че всеки ще може да пътува. Английските, френските и испанските клубове най-вече ще гледат предложенията на местния пазар. Така нещата са много по-лесни за играчи, техните семейства, дори за агентите. Представете си, че аз трябва да придвижа трансфера на даден играч в ПСЖ, същия ден трябва да отлетя за Лондон или Португалия. Ще бъда поставен пода карантина“.

Бившият защитник на Нюкасъл и Майорка Марселино Елена, който е в момента е агент допълни думите на своя колега: „Най-големите клубове ще похарчат допълнителни средства за футболистите, които желаят, защото просто могат да си го позволят. При останалите положението не е такова. Те ще трябва да броят всяка стотинка, която харчат, ще им бъде много трудно“.

„Мисля, че ще видим много малки сделки, както и сделки между големите клубове. Отборите ще искат да похарчат три или четири милиона паунда, а не 15 или 20. Големите клубове пък ще искат да заделят 60 милиона паунда за най-добрите футболисти в света. Няма да има нищо по средата“, смята Марселино Елена.

Не е моментът да предлагаш футболисти на клубовете

Агентите не са толкова активни през май тази година, както обикновено.

„Казал съм на моите колеги в Португалия, също и на служителите ми в Лондон: „Не се обаждайте на клубовете да им предлагате футболисти, сега не е моментът“. Може да звъните на отборите, но за да поддържате добри отношения с тях, с играчите също. Добре е да знаете, че са в безопасност и всички са здрави“, разкри Фернандес.

„Казал съм на моите футболисти, че сезонът свършва, когато свърши, а новият сезон стартира, когато стартира. От тях се изисква само да следват правилата за солидарност. Клубовете ще се грижат за играчите, които продължават да играят. Ако сезонът стартира на 1 август, новите договори също ще започнат тогава“, допълни той.

Марселино допълва: „Доближаваме крайния срок 30 юни, футболистите искат да знаят кога се завръщат в действие, какво се случва със сезона, кога започва следващата кампания. Отговорът е, че отговор няма. Трудно е. Трябва обаче да проявим търпение. Има нещо по-важно от футбола в тези времена, без значение дали ни харесва или не този факт“, завърши той.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още