Нови подробности около трансферното ембарго на Челси

dsport.bg

Челси получи трансферна забрана, след като клубът наруши 150 правила в продължение на няколко сезона и са замесени 69 играчи от академията на тима. Това е написано в официално решение на ФИФА, публикувано на официалния сайт.

Забраната за два трансферни прозореца приключва през февруари 2020 г. Нови подробности излязоха наяве. Оказва се, че от Челси се опитали да се защитят. Те заявили, че много от футболистите са били само на проби в академията и не са взели участие в организирани мачове. Един от тези играчи обаче взел участие в 75 срещи в периода септември 2013 - февруари 2016 г.

Лондонският клуб подаде жалба срещу наложеното наказание, което включва и солена глоба от 460000 паунда и бе в резултат на нарушения при привличането на футболисти под 18-годишна възраст.

Установено е, че сред нарушените правила 27 са такива на ФИФА, докато останалите са по-скоро административни.

ФИФА забранява трансферирането на деца под 18 години в чужди страни освен ако те не отговарят на строги критерии. Една от тях е родителите на футболиста да са се преместили в държавата по причини, несвързани с футбола. Правилата бяха приети с цел да се защитят младите футболисти от експлоатация.

От международната футболна организация също твърдят, че има ясни правила относно пробите на футболисти, ненавършили 18 години. По правила пробите не могат да продължат повече от 12 седмици и то разделени на по 3 седмици. ФИФА обвинява Челси, че много от играчите са били „на проби“ за много повече време, а освен всичко са участвали в организирани, официални мачове, което няма как да бъде толерирано.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още