Новите изисквания за стадионите ще важат само за международни мачове

dsport.bg

Нови изискванията за стадионите, приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия. Текстовете бяха значително смекчени между първо и второ четене и така по-строгите изисквания за спортните съобръжения ще важат само за международни мачове. 

За да се провеждат такива на даден стадион всички седалки ще трябва да са индивидуални и номерирани, изработени от нечуплив, огнеопорен материал. Освен това трибуните ще трябва да са фиксирани към носеща основа, а не към тръбни конструкции и скелета.

За националните спротни мероприятия съоръженията ще трябва да отговарят на изискванията на съответната лицензирана спортна асоциация, съгласувани с МВР.

Приеха на първо четене промяната в закона за лицензиране на стадионите

Севим Али от ДПС беше категоричен, че новите мерки трябва да останат само за международни спортни събития. 

За новите правила за спортните съоръжения ще следи комисия, назначавана от областния управител на съответната област, в която се намира стадиона. БСП поискаха това да става под юрисдикцията на спортния министър, но вносителите отхвърлиха с мотив, че в много от случаите министерството е собственик. 

Областните управители имат един месец, след влизането в сила на закона, за да определят състава на комисиите.

Чуйте изказванията на Севим Али, Весела Лечева и Маноил Манев в аудиофайловете

Съдията Стефан Апостолов предлага промяна в закона, касаещ лицензирането на стадионите

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ