Българската гордост в шахмата Нургюл Салимова говори на пресконференция пред медиите, след като финишира втора на Световната купа.

В изказването ѝ прозираха проблемите в администрацията на българския шахмат. Тя затвърди думите си отпреди, че няма да се състезава за национален отбор на България, който не е официален. В момента се оказва такъв не съществува. Причината: няма лицензирана федерация, която да го излъчи.  Със сигурност Нургюл няма да се състезава за България на Световно отборно първенство в Полша от 5 до 12 септември.

„Национален отбор може да създаде единствено лицензираната от министерството федерация. Това имах предвид, като казах, че ще се състезавам само за официалния национален отбор на страната. България в момента няма официален национален отбор“, каза Нургюл.

„В момента българският шахмат е разцепен и причината за това е Международната федерация (FIDE). Отборът, който ние като лицензирана федерация сме изпратили, включва Нургюл като първа дъска и останалите ни най-добри шахматистки. FIDE нарушава устава си, в който е записано да не се меси в националните федераци", обясни треньорът на Нургюл Живко Жеков.

"Така FIDE ни е назначила някаква комисия с членове от Албания, Румъния и четирима български представили. Тази комисия щяла да определи състава на България, но Нургюл Салимова няма да участва в отбор, който е излъчен от нелицензирана федерация и няма да представлява България. На табелките им може да пише каквото си поискат от FIDE”, допълни той.

Нургюл: Видях, че не съм далеч от най-добрите в света (ВИДЕО)

Треньорът на Нургюл: Вярвам, че предстоят добри години за българския шахмат

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS