Обмисля се отмяна на извънредното положение преди 13 май

|

Премиерът Бойко Борисов заяви, че извънредното положение може да бъде отменено по-рано от 13 май. Според министър-председателят мерки ще има, но въвеждането им и отмяната им ще става по закон и ще бъде в правомощията на здравния министър. Борбата с коронавирус ще продължи и след 13 май, стана ясно още от думите на Борисов, който инспектира строежа на магистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище.

По думите му, България много навреме е въвела мерките за неразпространение на заразата и след разговор с щаба се очаква от началото на следващата седмица да има облекчаване на някои от мерките. Като пример Борисов даде, разрешаване на достъп до паркове на родители с деца, което ще става по съответен ред.

„Сега съм възложил на юристите да помислят, даже искам и по-рано да го махна извънредното положение, да остане само закон който да позволява на здравния министър да задължава за маските, защото е доказано вече в света, маските помагат, за банките да могат кредитите да продължат да се изплащат в тези срокове които сме казали. Извънредното положени, все едно ни дава някакви извънредни правомощия, а всъщност ние до сега от какво сме се възползвали като правителство от извънредното положение, да кажем ще има КПП-та, ще носите маски“, коментира той.

Друго облекчение което се обмисля е разрешаването на семейства да пътуват извън областните градове до други свои имоти, но отново в условията на спазване на карантината.

„Да опитаме с разум, дисциплина, с обяснение предварително, с ако щете тренировка, да видима как ще се получава, следно можем да го забраним отново, да видим дали с населението заедно не можем, с народа,пазейки се да си облекчим ежедневието“, допълни премиерът.

Борисов заяви още, че за него пик на заразата означава момент в който болниците няма да могат да оказват медицинска помощ за всички нуждаещи се.

Четете още по темата в dnews.bg!

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още