Край - контузия и руснак изхвърлиха Гришо от Australian Open

Веско Вълчев Веско Вълчев

Григор Димитров отпадна от Australian Open след загуба от Аслан Карацев с 1:3 (6:2, 4:6, 1:6, 2:6). В основен проблем за българина се оказа контузия, която започна да го мъчи в края на третия сет. Димитров спечели безапелационно първата част от мача, но след това допусна руснака да вземе втората. В края на третия сет Димитров почувства болки и само маркира разиграванията, за да му бъде оказана медицинска помощ, което доведе до лесен гайм, който Карацев спечели.

Очакванията за по-добър четвърти сет не се оправдаха. Григор Димитров така и не успя да преодолее болката и в крайна сметка загуби мача и отпадна от Откритото първенство на Австралия.

От друга страна Карацев записа най-голямото постижение в своята кариера. До този турнир той бе печелил едва 3 мача в основна схема, а сега е на полуфинал в турнира.

Григор: Карацев е много опасен и не бива да се подценява

ГРИГОР ДИМИТРОВ - АСЛАН КАРАЦЕВ 1:3 (6:2, 4:6, 1:6, 2:6)

ПЪРВИ СЕТ

Григор Димитров стартира със свой севрис и много бързо направи три последователни точки, за да затвори гейма на 0. Руският тенисист обаче също стартира убедително сервирането си и направи две последователни точки преди да изкара топката в аут. След това той взе една точка, но направи двойна грешка за 40:30, но въпреки това затвори сервирането си за 1:1.

Българинът бе изключително колеблив при второто си сервиране и това даде възможност на Аслан Карацев да осъществи пробив.

Гришо обаче успя много бързо да върне пробива още при следващото сервиране на Карацев. Той успя да направи някои добри разигравания и два прекрасни ретура върна паритета.

Димитров започна много силно следващото си сервиране, след като направи два аса. Третият сервис в гейма бе по-лек, но след разиграването успя да спечели и трета поредна точка, а след това успя да затвори частта на 0 само за 78 секунди.

Най-завърван от началото на мача се оказа шестият гем в сета, в който българинът започна добре. Той поведе с 30:15, но Карацев успя да изравни с чудесен сервис по правата, който не остави шансове за Димитров. Последва дълго разиграване, в което руснакът успя да атакува по-успешно, затрудни максимално българинът и вкара топката по диагонала, което принуди Димитров да я извади в аут. След това обаче и Карацев бе затруднен от ретура на Димитров, за да се стигне до 40:40. Последва добър първи сервис са Карацев по правата, но Димитров успя да върне топката, принуждавайки руснакът да излезе на мрежата и го затрудни максимално, повеждайки в резултата. Карацев обаче успя отново да изравни. При следващото разиграване Карацев изпрати топката в мрежата и Димитров достигна до втора възможност за пробив, но при ретура българинът изпрати топката в аут за трето равенство. Бълганирът стигна до трети брек пойнт след двойна грешка на Карацев. Така от третия път и след дълго разиграване, при което Димитров остана на крайната линия, Карацев все пак сбърка и изпрати топката в мрежата за втори пробив на българина.

Трите последователни спечелени гейма дадоха допълнително самочувствие на Григор, който направи експресен гейм при свой, в който направи два аса и затвори частта без дададе никакъв шанс на своя съперник.

Българинът бе безкомпромисен в осмата част на сета. Той успя да направи трети пореден пробив, като даде възможност на Карацев да направи само една точка.

ВТОРИ СЕТ

Вторият сет започна също толкова силно, колкото завърши първия. Сервисът на Димитров бе чудесен и той затвори поредно свое сервиране без да даде точна на Карацев. Това бе шести пореден гейм за Григор Димитров в мача. В последните 3 гейма Карацев спечели само 1 точка.

Вторият гейм в сета бе много по-интересен. При 15:15 двамата тенисисти успяха да направят едно от най-дългите разигравания в мача до момента, при което Димитров успя да вземе точката и да поведе в резултата. Последва обаче добър сервис на Карацев и изравняване, но все пак с майсторска игра Димитров успя да залъже съперника, очаквайки удар по диагонала, а Димитров изпрати топката по правата. Така поведе с 40:30 и получи първи брек пойнт в сета, който обаче пропиля след грешка при ретура. Все пак след дълго разиграване българинът стигна до втори брек пойнт, който обаче също пропусна с удар в аут. Карацев допусна нова грешка след неуспешен бекхенд и за трети път Димитров стигна до възможност за проби, но и този път руснакът се справи след доста добро разиграване. Така Аслан Карацев стигна до първа възможност да си затвори гейма, след като надигра Гришо при разиграването. Стигна се обаче до ново равенство, след като Карацев изпрати топката в мрежата в гейм, който продължава вече 9 минути. Последва непредизвикана грешка на Карацев и четвърта възможност за пробив на Димитров, но и този път не се получи - топка в аут. Карацев направи нова лека грешка и за пореден път Димитров бе в добра позиция за пробив, но българинът допусна грешка от бекхенд за шесто равенство. Карацев сервира силно по правата, затруднявайки Димитров, който не се справи с ретура и изпрати топката в мрежата, давайки предимство на руснака, а след последвалото разиграване той успя да си вземе гейма с хубав удар по правата. Геймът продължи 12:36 минути.

Този успех явно даде криле за Карацев, който направи две последователни точки при сервис на Димитров, но българинът успя да се вземе в ръце и изравни до 30:30, а след това и да поведе с 40:30 след топка в аут на съперника, а след това и за затвори гейма.

Аслан Карацев все пак успя да си вземе сервирането и израни резултата при геймовете - 2:2.

Руският тенисист направи добър следващ гейм, след който успя да направи пробив и да поведе в резултата. Във втори пореден гейм той не допусна грешки, което доведе и до успешният завършек на частта.

Григор Димитров успя да върне пробива много бързо. Той поведе с 40:30, а Карацев допусна двойна грешка, с което помогна на българина да изравни резултата.

Гришо успя да си спечели сервирането и да заличи колебанието, което имаше при пробива на Карацев.

Все пак Аслан Карацев успя да си вземе сервирането, като завърши гейма с ас, който направи след удар със скорост над 200 км/ч.

Григор Димитров успя да спаси брек пойнт в следващия гейм. Той бе на път да допусне нов пробив, но се стигна до дълго разиграване. Въпреки че на пръв поглед Карацев водеше играта Димитров успя да се защити и да направи добра атака, след която изравни до 40:40. Последва 7-ми ас от началото на мача и преднина на Димитров в гейма, но руснакът успя да се спаси и доведе нещата до изравняване. Българинът обаче допусна двойна грешка и това даде нов шанс за Карацев да осъществи пробив и този път го направи.

В 10-тата част на втория сет Аслан Карацев стигне до 40:0 при свой сервис и три поредни сетбола. Той успя да спечели още първия, след като Димитров изпрати топката в аут.

ТРЕТИ СЕТ

Григор Димитров започна колибливо своя сервис в третия сет, допускайти две точки на съперника. Въпреки това обаче се събра и успя да си спечели сервирането. Последва гейм, който Аслан Карацев успя да спечели сервирането си без особени проблеми, изравнявайки резултата в сета.

Третият гейм започна лошо за Димитров, който отново допусна съперника си да направи две поредни точки по подобие на предишното сервиране. Българинът обаче успя да изравни с директна точка от сервис и след това ретур, след който Карацев изпрати топката в мрежата за 30:30. Това обаче не бе достатъчно в гейма, тъй като Карацев направи добро излизане на мрежата, а топката се удари във филето и се върна в полето на Димитров. Руснакът обаче не успя да се възползва от първия брекпойнт и се стигна до равенство, а след това Димитров поведе след добър сервис. Новото равенство дойде при къса топка, която Димитров пусна, излизане на мрежата на Карацев и добър диагонал, което направи българинът безпомощен. Последва разиграване, при което Димитров изпрати топката в аут и втори брекпойнт за Карацев, който квалификантът успя да спечели с прекрасен ретур.

Последва нов добър гейм за Аслан Карацев, който успя да поведе с 3:1 в трети сет. Руснакът набра сериозна инерция и почти всичко, което опитва да направи се получава.

Това пролича и в следващата част от мача, когато Карацев поведе с 30:0 при сервис на Димитров. Последва нов чудесен ретур и нова точка за Карацев. Димитров показва сериозни колебания при разиграванията. Все пак българинът успя да върне една точка. Димитров очевидно има някакви проблеми, а Карацев успя да осъществи нов пробив и поведе с 4:1.

Очевадните проблеми на Димитров с физиката продължават и в следващия гейм, който Карацев затвори на 15. 

Българинът само доиграва частта и дори не си направи труда да гони топките, които Карацев връща. Едва стига до пейката.

МЕДИЦИНСКИ ТЕЙМАУТ - след края на сета бе обявен медицински таймаут, за да се окаже помощ на Григор Димитров

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Григор Димитров все пак се завърна на корта и мачът ще продължи. Очевидно обаче българинът не е в добра кондиция и това си личи от играта му. Аслан Карацев успя да дръпне с 40:15 при свой сервис, а в последствие да затвори гейма. Здравословните проблеми продължават да си личат и при сервиса на Димитров, който е със скорост 140-150 км/ч, което показва, че той няма възможност за по-силни сервиси.

Димитров успя да вдигне скоростта на сервира си и спечели първият си сервис-гейм след медицинския таймаут.

Въпреки това обаче следващото сервиране бе за Карацев, който не намери сериозна съпротива у Димитров.

След края на гейма на корта отново се появи физиотерапевт, който да окаже помощ на Григор Димитров.

В началото на четвъртия гейм Григор Димитров вкара сервис със скорост 187 км/ч, което е нещо положително, но въпреки това Карацев взе две точки за 15:30. Езикът на тялото на Димитров показва, че все още изпитва болка. Въпреки той това направи добро разиграване с цели 23 удара, което завърши в полза на българина. Въпреки това обаче Карацев стигна до пробив и поведе с 3:1.

Аслан Карацев успя да спечели свое сервиране и повежда с 4:1 срещу Григор. В следващият гейм Димитров успя все пак да спечели своето сервиране за 4:2. Въпреки това Димитров не оказа особена съпротива при последвалия сервис на Карацев и е само на гейм от отпадането от турнира. 

В крайна сметка неизбежното се случи и Карацев затвори мача срещу Димитров.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още