Григор Димитров постигна чиста победа над Хуберт Хуркач за 2:55 часа и стигна до първия си четвъртфинал на Ролан Гарос. Това бе шести пореден успех от 6 мача за българския тенисист срещу полския си съперник, като спечели два от сетовете с тайбрек.

В четвъртфинала Димитров ще се изправи срещу световния номер 2 Яник Синер, който се справи срещу Корентен Моте в 4 сета.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ХУБЕРТ ХУРКАЧ 7:6 (5), 6:4, 7:6 (3)

Първи сет

Григор Димитров започна мача със свой сервис и направи 3 последователни точки, но полякът успя да отговори на предизвикателството и върна три, за да се стигне до 40:40. Последваха две грешки на Хуркач и Григор поведе. Унгарецът нямаше проблеми да вземе първия си сервис-гейм и изравни.

В третия гейм Хуркач впечетли, като успя да върне няколко много трудни топки и поведе с 30:0 при севрис на Димитров. Българинът направи красив бекхенд и намали резултата, но в последствие Хуркач направи още една точка и стигна до два брейкпойнта. Първият бе неутрализиран от Димитров с хубав ретур. Последва изключително дълго разиграване, след което Хуркач изпрати топката в аут - 40:40. Българинът изтържа първият тест и обърна, за да спечели и втория си сервис-гейм в мача.

Двамата тенисти си размениха по един гейм при свой сервис и резултатът стана 3:2. Последва гейм, който Хуркач спечели и изравни.

Григор Димитров започна чудесно 7-мия гейм в първия сет, като поведе с 40:0, а след това Хуркач изпрати топката в мрежата и резултатът стана 4:3. След това мачът продължи да се развива в същото русло и Хуркач взе своя сервис с новите топки и изравни.

Деветият гейм започна с директна точка от сервис за Григор Димитров и продължи с втори ас за 30:0. Силен следващ сервис на Димитров принуди Хуркач да върне топката в аут и резултатът стана 40:0. В крайна сметка, след две разленени точки, Димитров поведе с 5:4. След това обаче полякът изравни сета.

11-тият гейм започна лошо за Димитров и Хуркач поведе с 30:0, а след това направи още една точка и постави Димитров в трудна ситуация и 3 брейкпойнта. Българинът спаси първия, при следващото разиграване се случиха няколко любопитни ситуации, след които Хуркач изпрати топката в аут - 30:40. Следващото разиграване отново бе дълго и завърши с аут от страна на полския тенисист и стигна до равенство 40:40. След това изпълни силен сервис и с моментална атака поведе в гейма. Димитров се измъкна и при следващото зариграване и след 5-ата поредна точка, при която Хуркач изпрати топката в мрежата, българинът си спечели сервирането - 6:5.

В следващия гейм Хуркач отново направи три бързи точки и поведе с 40:0 преди Гпригор Димитров да направи нестандартно отиграване и спечели първата точка в гейма, а след това и втора, за да намали на 30:40. След това обаче полякът довърши започнатото и вкара мача в тайбрек.

В тайбрека Димитров направи мини-пробив и поведе с 4:3, а след това го затвърди и за първи път взе преднина пред своя съперник - 5:3. Последва още една точка и българинът стигна до 3 сетбола. Първият обаче бе загубен и резултатът стана 6:4. Последва обаче силен сервис на Хуркач и резултатът бе намален на 1 точка преднина за Димитров, но при негов следващ сервис. След разиграването обаче полякът изпрати топката в мрежата и това бе достатъчно за край на първия сет.

Втори сет

Първият гейм на втория сет бе възможност за Димитров да стартира с пробив, но я пропусна и Хуркач си спечели разиграването. Българинът бе поставен в опасна ситуация, в която Хуркач поведе при негов сервис, но успя да се събере и да спечели за 1:1.

Последваха още два гейма, в които двамата тенисисти не допуснаха изненада и взеха подаванията си.

Първият пробив в мача дойде след близо час и половина игра. Димитров се представи чудесно при сервиса на своя съперник и поведе с 4:3.

Следващият гейм започна добре за Хуркач, който поведе. Григор Димитров обаче направи страхотно разиграване, за да стигне до 30:30, като изпрати поляка почти извън корта. Българинът успя да защити пробива и поведе с 5:3.

Следващият гейм бе силен за Хурчак, като остави Димитров на 0 за 5:4.

При 30:15 за Григор Димитров се наложи съдията на стола да стане и да провери една топка, която предварително бе отсъдена аут, след удар на българина. Аутът се потвърди и резултатът стана 30:30. Точно, когато Димитров се съсредоточаваше да сервира на филето кацна гълъб, който разведри атмосферата на корта. След това Гришо изпрати топката в аут при първия сервис, а след разиграването на втория успя да завърши със страхотен удар по правата и поведе с 40:30 в първия си сетбол за втората част. Хуркач обаче направи хубав бекхенд по правата, а след като Димитров я достигна, последва къса топка, която не остави шансове за българина. Последваха обаче две поредни точки и българинът затвори сета.

Трети сет

Първият гейм започна добре за Хуркач, но Димитров успя да вземе две поредни точки и резултатът стана 40:30, но след това полякът успя да си вземе гейма. Последва гейм за Димитров, а в следващия българинът имаше възможност за пробив и стигна до брейкпойнт след непредизвикана грешка на Хуркач. Последва добро разиграване и пробив на Гришо.

Последва затвърждаване на пробива и сет, в който Григор Димитров поведе с 3:1. В петата част на третия сет Хуркач започна с точка, но Димитров обърна, за да се стигне до 30:30. Последва размяна на точки за 40:40. При следващото разиграване полякът изкара топката в аут и Димитров стигна до брейкпойнт, но не успя да се възползва от предимството си и се стигна до ново равенство. След това Димитров изпрати топката в мрежата и Хуркач поведе, а след това си взе и гейма.

В шестия гейм Григор Димитров изпадна в ситуация, в която бе заплашен от пробив при 30:40, а при следващото разиграване изпрати топката в аут и върна пробива - 3:3. Хуркач изигра лесен следващ гейм и поведе в третия сет.

Българинът обаче взе сервиса си, като го завърши с третата си директна точка от сервис - 4:4.

При следващото разиграване Гришо стигна до брейкпойнт, като поведе с 40:30, но силен първи сервис на Хуркач доведе до равенство в гейма. След това обаче дойде и втора възможност за пробив, който обаче българинът не успя да вземе, след като двамата направиха страхотно разиграване, което мина през плонж на Димитров, но точка за поляка. Двамата си размениха по още една точка, а в крайна сметка полятък измъкна гейма и отново поведе.

При пложна на Димитров се оказа, че българинът е получил наряване на ръката и се наложи да му бъде оказана медицинска помощ.

След медицинския тайм-аут Димитров не влезе добре в гейма и полякът стигна до 30:0. Последва чудесен смач на Гришо, с което намали изоставането си, а след това и изравни. След следващия сервис Хуркач изпрати ретура в мрежата и резултатът стана 40:30 за Димитров. Последва ситуация, в която Григор Димитров спря разиграването, след като прецени, че топката е излязла в аут и въпреки протестите на поляка реферите отсъдиха аут и резултатът стана 5:5.

Следващият гейм мина бързо и Хуркач поведе с 6:5.

Григор Димитров успя да направи силен 12-ти гейм и вкара мача в тайбрек.

Тайбрекът започна с точка за Димитров при сервис на Хуркач, която бе затвърдена с още 2 точки за 3:0, а след това и 4:1. Последва зверско дълго разиграване, след което Хуркач успя да се добере до втората си точка в тайбрека. След това обаче Димитров стигна до петата си точка в гейма. Хуркач обаче върна. Гришо стигна до 3 мачбола, след като полякът изпрати топката в мрежата.

Яник Синер е следващият съперник на Гришо, загуби първи сет на Ролан Гарос, но обърна Моте

Карлос Алкарас надви Феликс Оже-Алиасим за място на 1/4-финалите в Париж

Циципас се справи с палача на Рубльов

Коко Гоф не се затрудни с италианка на Ролан Гарос

Вондрушова си уреди среща с Швьонтек на 1/4-финалите в Париж

Швьонтек мина за 40 минути през Потапова без да ѝ даде гейм

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS