Сираков пред Дарик: До голяма степен опасност от фалит за Левски не съществува (ВИДЕО)

Ексклузивно
Стефан Стоянов Стефан Стоянов

Собственикът на Левски Наско Сираков бе гост в Спортното шоу на Дарик радио. Той отговори на редица актуални въпроси, свързани със "синия" клуб.

„Имаме много по-малки задължения към Общината. Трябва да ги изплатим и тях по най-бързия начин и да погасим лихвите. Те вече не са толкова страшни. За първи път от поне 10-15 години Левски няма лихвоносни задължения към НАП", започна Сираков.

„До голяма степен мисля, че опасност от фалит не съществува вече за Левски. Казахме го. Миналата година всеки ден носеше 2500 лева лихва, която се трупаше. Нямаше въпрос на избор. Когато отидохме в НАП, поставиха условието 50 на 50 и за една година да бъде изплатено всичко. След сериозни разговори постигнахме договорката 70 на 30%. Когато го обявихме, бившият изпълнителен директор (б.р. - Ивайло Ивков) каза, че никога не би се съгласил на такова нещо и това ще погуби Левски. Видя се, че не е така, а главницата е погасена“, продължи собственикът на Левски.

„Това, което гласува СОС, означава 50-60 хиляди лева, които трябва на месец да се плащат към общината за 2-3 години. Можем и по-бързо да ги изплатим. Не искам да обвинявам никой, който е командвал процесите. Смятам, че всеки собственик е правил възможно най-доброто според него Левски да успее. Доколко е успявал, хората могат да преценят сами. Тенденциозно да се натрупват задължения към НАП, мисля че не може да се говори."

„Станимир Стоилов отказа. Назначихме пресконференция, на която ще се разкрие кой е направил дълговете. Стоилов отказа да се яви на нея.“

„Ние за една година сме платили към Агенцията 10.5 милиона текущи и главница. Всички трансфери, които направихме зимата в клуба ще влязат тепърва около 3.8 милиона евро. Много голяма част от парите, които са погасени, са погасени и от европейски мачове, и от феновете, които всеки ден са в клубния магазин. Да, трябваше да направим този напън. На никого не му е приятно да си продава най-добрите играчи. Говорих през последните 7-8 месеца, че най-важният мач на Левски е с НАП. Сега мога да кажа вече, че сме на път да го спечелим“, заяви Сираков.

„Станимир Стоилов беше на работа в Левски. Според нашите условия добре платена и си вършеше това, за което беше поканен в клуба. В този процес участие и заслуга имат много хора. Разбира се, той е един от тях", заяви Наско Сираков по отношение на продадените футболисти.

„Според мен всички трябва да си дават сметка защо се случи игровият срив. Аз не го очаквах. Нашият отбор е с прекалено къса скамейка. Излизайки 4-5 основни играчи от състава, много малка възможност имаш да реагираш. Аз го отдавам най-вече на липсата на основни футболисти. Контузии, от които никога не си застрахован. Не сме очаквали, че двамата ни централни защитници ще се разболеят преди мача във Варна. Ако бяхме в пълен състав, щяхме да изглеждаме по-различно", добави Сираков.

„До този момент бяхме допуснали общо 15 гола. Явно липсата на основни играчи си оказа своето въздействие. В рамките на 9 дена играхме срещу първия, втория и третия. Едни и същи играха. Нормално да има умора. От физическото състояние на отбора съм най-доволен от мача във Варна.“ 

„Нормално е да се коментира физическото състояние. Имахме известен срив в поведението на терена още второто полувреме на мача със Славия. Смятам, че отборът по принцип е подготвен много добре, на база изследванията, които правим на нашите футболисти“, допълни Наско Сираков.

„Разговаряме за нов договор на Николай Костов. Формалност е да подпише. Имах пълно доверие и на предния треньор. След 11 мача без победа не ми е минавало през главата да го сменям. Не съм от търпеливите. Едно време сменях треньорите през три месеца. Доволен съм от работата, не съм се променил в това отношение."

„Извиних се на Николай Костов, защото го оставихме по бели гащи. Истината е, че аз бях говорил още миналото лято и му бях обяснил какво е финансовото състояние на клуба и докъде ни се простират възможностите. Исках да вземем още 3-4 играчи зимата, но нямахме тази възможност. Отидохме в Турция с 10 юноши, за да се води нормален тренировъчен процес. Децата са талантливи, но са прекалено малки, за да могат да носят тази тежест, с която се опитваме да ги натоварим“.

„Има играчи, които си казваме, че сме сбъркали. Остава си за наша сметка. Няма отбор, който да е застрахован от грешки. Винаги е възможно да сбъркаш. Важното е да доведеш тези грешки до минимум. Изключително съм доволен от някои от новите попълнения. 
„За Фабио Лима съм убеден, че е попадение за нашия отбор. Имам голяма вяра, че Евертон Бала дойде неподготвен. На десетия ден трябваше да влезе да играе. За Охене няма какво да говорим. Вписа се отлично. Човекът, към когото имам големи очаквания, е другият ни Патрик. Той е млад играч. На 22 години. Според мен и треньорите е с огромен потенциал", заяви Сираков.

„Не водя футболисти, които треньорът не ги иска. Да не си мисли някой, че аз правя селекцията. Финалната дума винаги е била моята. Одобрявал съм всеки трансфер и преди, и сега.“

„Сектор "Б" няма да е затворен. Това, че някой бойкотира, е негов проблем. Всеки може да го направим. Сектор "Б" е отворен и се продават билети. Фантастична е фенската подкрепа. Очевадни неща са това. Винаги това е бил най-силният коз на Левски. Нашите фенове го доказват всяка седмица“, заяви Наско Сираков.

Относно публиката на дербито с ЦСКА Сираков заяви: „Според мен е следствие. Причината е тази война, която се води по нашите стадиони. Превърнахме футбола във война. Клишетата, че футболът е за хората, отдавна не важат. Ние сме категорични, изпратили сме писмо до новоизбрания президент на БФС, че следващите мачове не желаем да има гостуващи привърженици на ЦСКА, когато сме домакини. Още от този сезон. Отказвам да нося отговорност за сериозна травма или недай си Боже смърт. Ако беше на срещата на министъра и беше видял какъв арсенал от ракети бяха съдържани, само едно от тези устройства изстрелва 300 ракети. Ако се стрелят едно по едно, между 65 и 70 минути ще има стрелба. То тоя арсенал е за Украйна, не е за тук. Единственият начин да се свали напрежението за един такъв двубой е да гостуваме без наши фенове и обратното. Не е прецедент в световен мащаб.

Аз и на Филип му казах, че уважавам мнението му. Такива приказки, че футболът е за хората важаха преди 25 години. Сега се води война. Ние не можем да се справим като ръководство и не желаем да носим отговорност. В понеделник я оперираха жената, която я удариха с ракета. Ами следващото, ако е в главата, в окото. Здравето е първостепенно. Няма да има и напрежение. Някои ми каза от нашите, че първата ракета е била изстреляна от феновете на Левски. Това няма значение. Нормалните хора ще ходят със страх на мача. Това ли е футболът за хората."

„Не мога да кажа дали е финансово по-изгодно за клуба, но в момента нашите мачове се охраняват от между 60-70 човека, а преди от 140. Сега платихме за една година около 500 хиляди лева глоби. Тогава не знам как е било. Това са грешни пари. Това са една трета от парите, които дължим по главница към общината. Грешни пари сме заплатили“, добави Сираков.

„Има и глоби, които са много сериозни от европейските ни мачове за пътеходите. Горе-долу са едни от най-големите. Трябва да говорим и работим за културата на нашите привърженици. Първото нещо, което гледа делегатът на европейски мач, са пътеходите. При инцидент или нещастен случай няма откъде да отидат хора, или да се изтеглят", продължи той.

„Нищо не се е променило около стадиона. Когато има каквато и да е крачка напред, ще уведомим синята общност. Най-нормалното нещо е Левски да има такава цел (нов стадион)."

„Кой пусна слуха за арабските инвеститори? Попитайте Васил Колев откъде има такава информация. До мен не е достигало такова нещо. Аз не знам за такова нещо."

„Опарване от подобни преговори беше първият път. Имаше разочарование, че не се случи. Нямам представа, трябва да попиташ него. Беше направено и Сдружение също с такава цел (освен Бизнес клуб). Едното работи от година и три месеца, но от половин година пари не са влезли в клуба. Бизнес клубът си работи."

„Не знам в какви времена живеем обаче като гледам отношението на една малка част на нашите фенове към генералния спонсор, на който дължим в огромна степен Левски да го има, не се учудвам, че няма наплив на желание да стане спонсор. То не беше горене на палми, послания, плакати, какво ли не. Можем на тези хора само да сме им благодарни. Използвам случая да благодаря на господин Мило Борисов, че преди две години и половина събра смелост и на Тити Папазов, с когото заедно отидохме при него и го убедихме заедно. Иска ми се да не е така, но би ли спонсорирал нещо, ако знаеш, че ще те плуят по трибуните и ще ти викат какъв ли не“, заяви Наско Сираков.

„Ще привлечем поне петима нови играчи, да. Въпросът е дали ще се разделим с някои. Има сериозен интерес към наши играчи, може да се наложи да вземем повече. Аз не продавам евтино футболисти на Левски. Хосе Кордоба, ако продължава да се представя по този начин, няма да имаме моралното право да го задържим. Обещал съм му още декември месец, че ако продам Уелтон няма да го продам. Ще остане още шест месеца, но лятото ще го продадем. Има доста сериозен интерес към него. Казах му да мисли единствено за представянето си в следващите шест мача и подготовката за Копа Америка, която чака с нетърпение, а другото да го остави на клуба", продължи той.

„Не съм горил никакви мостове с организираните фенове. Мога да говоря с всеки един фен, ама да ми идват декември месец 40 човека, от които 20 са с маски пред клуба и да обясняват как искат съвсем нормално да разговарят пред медиите. Казахме да излъчат шест човека и да заповядат. Няма как да стане всички да влязат, като половината са с маски“.

„Станимир Стоилов е минало за Левски и той сам го избра. От тук нататък нямам контакти с него. Не виждам за какво трябва да имам. Треньор е на друг отбор в друга държава. Имаше негово мнение за Левски, аз имах различно. Всеки си гледа своята задача. Аз не съм направил разделението между феновете на Левски. Не съм си тръгнал от Левски, ами Стоилов го направи. Да си забелязал, че спонсорът се бърка в управлението на клуба. Не съм съгласен с това нещо", категоричен бе той.

„Ние ще се класираме за евротурнирите, ако заслужаваме. Има шест мача. Колкото повече спечелим от тях, ни доближава. Да, изключително е важно за всички в Левски да се класираме. Ще направим всичко възможно. Миналата година имахме между 4-5 милиона лева приходи от ЕКТ. При всички положения ще е сериозен финансов удар, ако не се класираме, но ще се справим“. 
„Сега трябва да изпадаме в някакви хипотези. Ако дойде този момент, ще го коментираме как ще се справим“.

„Голям удар ще е, ако не се класираме за Европа. Първото място знаем, че е абонирано. Да се надяваме не за много дълго. Много неща трябва да се променят въобще във футбола и БФС. Надявам се с новото ръководството някои от тези неща, най-вече съдийството да бъде променено, защото това убива футбола като цяло."

„Георги Иванов ми е израснал пред очите. Знам най-добре какъв му е характерът. Знам, че ще направи всичко възможно да промени нещата към добро. Друг въпрос е доколко ще успее. Това не може един човек да го промени. Трябва всички във футбола да се стремим."

„Към треньорската школа трябва да се обърнеш защо няма кадри. Моето мнение е, че има по-млади треньори. Илиан Илиев е един отличен треньор. Томаш е един отличен треньор. Има и други млади, които работят и не се справят лошо. Най-нормално е да се спекулира с най-успелите хора в треньорската професия. Ние по принцип в ДЮШ работят само млади специалисти. Следим всеки един от тях. Ще ги пращаме на обучения в чужбина. Който покаже развитие, ще му даваме по-големи шансове. Аз 1986-а година през Комунизма казах, че голям проблем за треньорството в България е обучението, което се получава във ВИВ. Искаха и да ме гонят от там. Не знам защо го казах тогава. През годините този проблем се е натрупал. Много малко от добрите футболисти, доколкото ги имаме, започват да работят поетапно с деца и юноши, за да изкарат стаж. Те се хвърлят директно в първите отбори, ако им дадат шанс. За мен не е правилно. Подготовката на нашите треньори, гледайки футбола в България, не е на нужното ниво", каза Наско Сираков.

„Йовов днес беше три часа на Герена и обсъждахме много въпроси. Защо не го попиташ директно него? Аз съм изключително доволен, че Йовов е в УС. Много от въпросите, които се обсъждат, цена мнението му. Радостен съм, че такива хора като Боби Георгиев и Краус са част от управлението на клуба. Имам пълно доверие на хората около мен", продължи Сираков.

„Ние обсъждахме даже с генералния спонсор да назначим директори – спортен или финансов. Това е свързано с повишаване на бюджета на клуба. Нямаме нужда и не можем да си позволим все още такова нещо. Единствената ни задача, с която съм водил разговори с Мило Борисов и имам подкрепа, е да се подсилим. Не само като качество на футболисти, ами като бройка. Прекалено къси сме в момента, за да изглеждаме така, както феновете искат да изглежда Левски. Не може да излязат двама основни играчи и да има само юноши на пейката. Това се отразява на цялостното представяне през годината."

„Бих приел и друг вариант за Анди Краев. Нямаше да има проблем да си доизкара сезона. Нямаше да е страшно, но той си промени отношението към съотборниците. Спря да разговаря с всички, а беше капитан на отбора. На тази база взехме това решение. Това, че ни лъга доста време за новия договор, е едно на ръка. Нямаше никакъв проблем да си доиграе сезона“.

„За Анди, ако ти покажа финансовите му желания, за да поднови договора си, какви са, няма да има въпроси. Най-нормално е всеки един млад футболист да иска по-добри финансови условия. Аз съм минал по този път, но в България не можеш да се пазариш. Имаш заплата 160 лева и толкова, но сега живеем в други времена. Приемам, но футболистите, с които разговаряме, например Марин Петков – да, трябва да получават по-добри възнаграждения и им се предлагат значително по-добри. Казах му и на него, че преди четири години като го взехме в първия отбор, лошото състояние му е помогнало. Клубът беше зад него. Сега е може би най-опасният футболисти на Левски през пролетта и затова му се предлага съвсем различно възнаграждение. Вчера сме водили разговор с него. Няма никакви индикации за това нещо."

„Сигурно от две дербита изкарваме повече пари от тв правата. Скандално е, но Левски не може да повлияе на този етап. Минава се през законодателни промени и тв правата да са притежание на всеки един клуб. Не пречи Левски да участва с другите клубове и да ги предлага, но към момента само БФС разполага с тях. Естествено, че губим много пари. Ние обединихме сили преди три години с ЦСКА, но всички други клубове гласуват различно от нас.“

„Познавам някои хора от Изпълкома на БФС. Надявам се да работи добре, но всички е в градината на Георги. От неговото желание и амбиция ще си проличи накъде ще тръгне българският футбол."

„Не ме пита какъв комарджия съм? Наслушах се на тези мантри и лъжи. Спрях преди 30 години да плащам данък обществено мнение. Не ме вълнува кой какво говори за мен, но се наслушах на глупости. Да обявя, че никога не съм бил комарджия. Играл съм само покер и съм спечелил много пари на тази игра. Има много свидетели. Всички съотборници ми играха покер. Нямаше какво да правим друго. Ходил съм по турнири и там съм печелил. Преди 12-15 години не съм сядал освен на бридж белот на нищо друго да играя. Мога да си позволя всеки ден да ходя на казино, но не ми е приятно. Понеже много приказват мисля скоро с Краус пак да почна да ходя по турнири. Той е страшен комарджия на покер. Той ходи повече, но аз съм много по-добър“.

„Най-нормално е фланелката да я вземем от Мюнхен 1860. Боримиров е една от легендите на този клуб. Ние да не сме написали стихотворение, че да плагиатстваме? Взели сме една отлична идея. Това е най-доброто, което е правено в историята на Левски. Излъгах за проекта, над половин милион е. 55 лева струва изработката. Като чукнеш 8000 хиляди фланелки по 66 лева излиза повече. За дизайн не са плащани пари. 11 хиляди лева са дадени за клипове. Ще покажем всички фактури колко ни е струвало всичко и колко е печалбата. Ще има пълна информация. Над 5500 фланелки са продадени. Забавяме малко цикъла, защото не са произведени всички. Много са поръчани по интернет. Няма левскар, който да поръча и да не си я получи. Всички ще си я получат“, сподели Сираков.

„Груба грешка наша е с цените на абонаментните карти. Извинявам се, няма да се получи повече. Те са много важни. Не само притежатели на абонаментни карти. Всеки един левскар, влязъл един път в магазина, е допринесъл много. Забравяме какво беше преди четири години. Помним, ама не го споменаваме. Всеки, който си е купил един билет или една значка, е допринесъл сега да мога да изляза преди една седмица и да обявя, че най-важният ни мач е спечелен. Следващият ще е чисто футболен, надявам се“, добави той.

„Със сигурност мачовите фланелки ще предизвикат фурор. Донесоха ми я и е фантастична. Аз откъде имам приходи? Развалих си къщата в Драгалевци и построих три блока. Продадох 60 апартамента. Внесъл съм в НАП толкова пари, колкото много хора пет живота да живеят не могат", обясни Наско Сираков за приходите си.

„Знаеш отлично моите пристрастия. Мисля, че Сити е с една степен повече фаворит за този мач, с оглед резултата на Бернабеу. Става въпрос за Реал Мадрид. Смятам, че Чуамени е голямо отсъствие“, завърши Наско Сираков, коментирайки предстоящия мач между Манчестър Сити и Реал Мадрид.

Наско Сираков: Станимир Стоилов е от хората със заслуга за трансферите (ВИДЕО)

Сираков: Оставихме Костов по бели гащи, имах пълно доверие и на предния треньор след 11 мача без победа (ВИДЕО)

Сираков: Стоилов е минало за Левски и той сам го избра, аз не съм направил разединението (ВИДЕО)

Наско Сираков: Голям удар ще е, ако не се класираме за Европа, първото място е абонирано (ВИДЕО)

Наско Сираков: Никога не съм бил комарджия (ВИДЕО)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ