Официално: Любо Ганев е кандидатът за нов президент на волейбола

dsport.bg

Легендата Любо Ганев официално бе издигнат като кандидат на инициативния комитет за президент на Българската федерация по волейбол.

Ганев е избраното лице на комитета, в който попадат почти всички водещи отбори в България. Владимир Николов разкри, че кандидатурата на Ганев е вече подкрепена от близо 50 клуба. В следващите седмици предстоят много срещи с всички отбори, на които ще бъде представена подготвената програма. Самият Ганев заяви, че се надява членовете на инициативния комитет да попаднат в евентуалния нов Управителен съвет като неговото желание е Илия Динков, който бе един от другите варианти за нов председател, да бъде негов първи заместник.

От комитета обявиха, че фокусът ще бъде насочен към детско-юношеския волейбол като в същото време ще се обръща внимание и на националните отбори. В четвъртък ще бъде внесено предложение за свикване на извънредно Общо събрание като желаната дата е 16 януари.

"Аз искам само да споделя с вас част от статистиката на това, което се случи последните дни след пресконференцията", сподели Николов. "Имах възможност лично да разговарям с над 50 клуба в страната и мога да кажа, че над 95% от тях изразиха ясна и категорична позиция, че промяна в българския волейбол е нужна. Че избират промяната, искат да работят за едно ново бъдеще, което е насочено основно към детско юнош шмоли. Това не значи, че няма да бъде обръщано внимание на националните отбори, но за да се постави основата на пирамидата, трябва да се влагат повече средства."

"Утре ще внесем предложение пред Управителния стъвет за свикване на извънредно общо събрание с кандидатура на Любо Ганев за кандидат на опозицията. Чисто технологично след входиране на нашето искане федерацията има срок от 2 седмици да събере Управителен съвет и да се произнесе към искането."

"Приемаме риска, че е възможно на 20 декември господин Ганев да бъде изключен. Разчитаме сегашните управници да запазят достойнство, така се надяваме. Затова е изключително важно на общото събрание на 20 декември всички клубове, които искат промяна, да бъдат така и с гласа си да покажат, че има нужда от промяна", допълни Николов.

А ето и какво каза Любо Ганев:

"Аз първо искам да благодаря на инициативния комитет за доверието. Започнахме тези разговори преди по-малко от 2 седмици като ми казаха, че искат да се правят промени. Като човек, който се занимава дълги години, споделих моите виждания какво може да се промени, какво трябва да се промени. След като представих моите виждания, заедно седнахме, тази моя програма да я допълним, да я направим така, че да отговаря на настоящите изисквания затова какво трябва, за да бъде българският волейбол по-успешен. Една пирамида се изгражда от основите, трябва да сме съсредоточени над децата".

"Имаме общи идеи и желания за истинска промяна как ще работи БФВ и как трябва да се управлява. Съвместно изработихме една програма. Всички клубове, подкрепили искането за извънредно събрание, бяха запознати с програмата. Тази програма е обещанието към клубовете и обществото какво ще правим в следващите 4 години".

"Силен фокус върху развитието на детско-юношеския волейбол. Прозрачност във федерацията и всички решения, които са взимани в ръководството. Болшинството от решенията на Управителния съвет са или ненужни, или се взимат със закъснение".

"Искаме финансова стабилност с повече средства за клубовете и повече партньори. За да постигнем тези цели на нас ни е необходим един екип. Израснал съм във волейбола, вярвам, че добре подбраният екип е по-мъдър от един човек".

"Надявам се тези хора да ме подкрепят като част от бъдещия Управителен съвет. Надявам се те да бъдат до мен и заедно да постигнем нашите цели".

"Надявам се и господин Илия Динков като човек, който има най-голям опит, да се съгласи да бъде първи вицепрезидент".

"Искам да кажа, че всяко едно решение, което съм вземал, е било за доброто на волейбола. Това, че съм тук сега и че се занимавам с бизнес, е благодарение на това, че съм играл волейбол. Винаги моите решения са за доброто на волейбола. Може би грешката ми е, че като отборен играч, съм се съгласявал с решения, с които не съм бил съгласен".

"Искам да разбера мнението и на останалите клубове, да разбера какво е тяхното мнение, какво може да подобрим, какво да отпадне, къде да им помогнем. Аз и колегите имаме страхотни идеи, може да намерим парите, хората, които да работят, но на нас ни трябва всеки един клуб да прави това, което искаме. За мен е много важна подкрепата на всеки един клуб, защото всички тези идеи ще станат само тогава, когато клубовете са убедени, че искат да го направят. Ще обиколя всички клубове, за да чуя тяхното мнение. Тази програма ще стигнем до всеки един клуб".

"Проверката на министерството е за парите от министерството. А федерацията получава пари и от други места. Със сигурност знам, че федерацията има някакви задължения. Миналата година със Световното първенство доста позакърпихме финансите. Тази проверка мен не ме притеснява, нямам поглед върху тези неща. Затова имаме тези идеи, да докараме повече пари".

"Клубовете дойдоха при мен да ме предупредят, че ще ме махнат. Бях решил да се махна от волейбола с високо вдигнаха глава. Взех тази позиция. След това си споделих моите виждания и оттам тръгнаха нещата. От днес започвам да говоря с клубовете, вече имам доверието на една голяма част от тях. Трябва да направя следващата крачка. Сигурен съм, че с всеки един клуб ще намерим общ език, важното е пътищата да водят към една обща цел."

"Договори за национални състезатели винаги е имало. Малки са сумите, не могат да се сравнят със сумите, които получават в клубовете си."

"За Матей и Радо, не съм се чувал с клуба на Радо и Матей, със сигурност ще го направя. Последните редовни избори, които федерацията е правила, бяха през 2012 година."

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още