Окончателно: Без промяна на минималния брой българи на терена в НБЛ

dsport.bg

Управителният съвет на БФБаскетбол се събра на свое редовно заседание и взе важни решения за сезон 2023/2024. От него стана ясно, че броят на чужденците в баскетболния ни елит, които могат да играят по едно и също време на терена, остава трима.

Ето какво реши УС на БФБ:

Управата единодушно отхвърли предложението на ОС на НБЛ за промяна на чл. 74 (2) от Правила за провеждане на Държавно първенство – мъже НБЛ и запази правилото за двама български състезатели на терена по време на срещите в елитното първенство.

Във връзка с писмо на ОБК ЦСКА с 11 гласа „За“ и 1 „въздържал се“ УС промени чл.74  от правилата за държавното първенство на НБЛ както следва:

„(1) В тимовия лист на всяка конкретна среща на НБЛ БК може да запише максимум 5 редовно картотекирани състезатели, които нямат българско гражданство и не повече от един (1) състезател, придобил българско гражданство при условията на чл.16 от Закона за българското гражданство.

(2) по време на игра на терена трябва да има минимум двама(2) състезатели, които имат българско гражданство като  единият от тях може да бъде  състезател , придобил българско гражданство при условията на чл.16 от Закона за българското гражданство.“

УС единодушно остави непроменена т.10 от чл. 5 на Правила за провеждане на държавно първенство – мъже НБЛ: „10.            В тимовия лист да присъстват един състезател под 20-годишна възраст и един състезател под 24-годишна възраст навършени в годината на картотекиране  Състезателите трябва да бъдат картотекирани поне 3 години в БФ Баскетбол. Не се прилага при заболели от COVID-19.“

УС единодушно прие правилата за провеждане на ББЛ А и Б групи за сезон 2023/24, а също и параметрите за сключване на нов договор с ББО за периода 2023 - 2026 г.

УС единодушно реши да върне предложението на Треньорската комисия  за преразглеждане и за уточняване на правилата за провеждане на Държавните първенства при подрастващи, като подготви подкрепи предложението си с видеоматериали за всяка една от предвидените промени.

УС единодушно реши да се премахне изискването за представяне на предсъстезателни медицински прегледи преди всяка среща във връзка с текста на чл. 95 (1) от Закона за физическото възпитание и спорта, като остават в сила всички останали задължителни медицински прегледи по чл. 93 и чл. 94 от ЗФВС.

УС възложи на СК да изготви четиригодишен план за развитие на българското съдийство и да обнови статута на съдията. Документите да бъда представени на УС в началото на месец септември 2023 г. за одобрение.

УС единодушно реши да приеме за член на БФ Баскетбол БК София Ийгълс, представляван от Николай  Рашков и прие актуалния годишен финансов отчет и отчет за дейността на БФ Баскетбол за 2022 г.

Олимпиакос развързва кесията, за да задържи Везенков в Европа

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ