Оперативният щаб предлага нови извънредни мерки

67 са вече заразените с коронавирус у нас

dsport.bg

Националният оперативен щаб предлага на премиера да се вземе решение повече от двама души възрастни да не се събират навън. Това стана ясно на редновния брифинг на Националния оперативен щаб, пише dnews.bg

Рано сутринта имахме среща с премиера и обсъдихме предприетите до момента мерки. Засега повечето хора ги спазват. Въпреки това ситуацията от последните дни с опашките пред магазини ни принуждават да предложим на премиера да се вземат допълнителни рестриктивни мерки, обявни генерал майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Относно опашките пред отворените магазини – разстоянието между хората трябва да е минимум два метра, посочи той.

Това не се отнася до промишлените предприятия, където има въведени специални мерки. При поява на зараза – ще се карантинира целият екип, но администрацията ще продължава да работи. 

„Например, ВМА работи на дву-и три-екипен принцип – има екипи на разположение, но те са на повикване от вкъщи, и където е възможно на дистанционна работа. За период от една седмица се сменят екипите, като при проява на зараза целият екип се поставя под карантина“, обясни проф. Мутафчийски.

Трябва да пазим медицинския персонал за тогава, когато се разгори огънят с пълна сила, коментира още ген. Мутафчийски. 

Мерките са фанатични по отношение на хигиена и спазване на дистанция, стана ясно още по време на брифинга.

Щабът се свърза с редица фирми, които приготвят кетърингова храна, приготвят и доставят прясна храна, обяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Централният оперативен щаб обмисля и мерки при доставките на храни и продукти с тирове от други страни. Предложението на щаба е пристигащите български шофьори на тирове, които разтоварят стоката си у нас и нямат други последващи курсове, да бъдат поставени под карантина.

Следващият обмислян вариант е шофьор на тир, който пристига, разтоварва и поема следващ курс, да се подлага на пълна социална изолация, и ще може да поеме следващ курс при пълно здраве. При третия вариант - ако шофьорът е чужденец, има право да напусне страната най-късно до 12 часа.

Ген. майор проф. д-р Мутафчийски обяви още, че случаите на заразени с коронавирус у нас вече са 67. Броят им се е увеличил с общо петима души от снощи.

Четете още в dnews.bg

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още