Остри реакции срещу първия транссексуален спортист на олимпийски игри

dsport.bg

Лоръл Хъбарт е първият транссексуален спортист, който ще участва на Олимпийски игри.

Тя ще го направи в Токио, където ще се състезава в дисциплината вдигане на тежести в най-високата категория (87 килограма). На 43 години Хъбарт ще бъде най-възрастният играч в своята дисциплина.

На 35-години променя името си от Гавин на Лоръл и след сложен хормонален процес, е избрана от страната си, след като отговаря на всички критерии за допустимост, определени от Международния олимпийски комитет, който от 2015 г. позволява на спортистите в преход към женски пол да участват в играта, стига нивата им на тестостерон да са под 10 наномола на литър в продължение на поне 12 месеца преди състезанието.

Новината за участието  в Япония предизвика различни реакции, много от които отрицателни.

"Благодарна съм и съм поласкана за добротата и подкрепата, която толкова много новозеландци ми оказаха", каза тя в изявление, публикувано от Новозеландския олимпийски комитет, когато започнаха критиките.

В същия дух Константино Иглесиас, председател на испанската федерация, се изказа по въпроса пред вестник MARCA :

“Честно казано, това не ми се струва справедливо. Трябва да приемем правилата на МОК, но това е казус, който не е решен и трябва да бъде проучен в бъдеще“.

“Виждал съм този човек да се състезава, когато го правеше с момчетата. Със сигурност той нямаше да се класира за състезанието при мъжете, а вместо това тук има възможност за медал“.

“Ясно е, че по закон, точно сега, това е законно, но е несправедливо, защото той е по-силен и костната му маса не може да се промени за кратко време“.

“От много години той се състезава с мъже и наистина мисля, че това е лошо за тези игри. След това ще се проведат срещи за разглеждане и решаване на този въпрос“, завърши той. 

Това, което казва Иглесиас, се потвърждава от резултатите:

Откакто се състезава в категорията на жените, тя има сребро от Световната купа през 2017 г. и злато от Тихоокеанските игри в Самоа през 2019 г. Точно този медал предизвика  полемики, които го съпътстваха до тези Игри.

140-килограмов трансджендър ще вдига тежести в Токио (СНИМКИ)

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още