От бедняшките квартали в Гана до елита на Англия

dsport.bg

Най-новото попълнение на Арсенал Томас Партей продължава да се изкачва във футболния свят, след като вече официално се присъедини към амбициозния проект на Микел Артета на "Емиратс". Така метеоритният възход на полузащитника от калните игрища в Гана до едно от най-силните първенства в Европа продължава с пълна сила.

Сега Партей се изправя пред ново предизвикателство, след като се превърна в един от основните футболисти за Атлетико Мадрид, напомняйки с физическата си игра за ранните години на своя треньор Диего Симеоне като играч. 

Изглежда, че това е било достатъчно да убеди "артилеристите" да се разделят със сумата от 45 милиона паунда, за да активират освобождаващата му клауза в последните минути от трансферния прозорец.

Човекът, на когото Партей трябва най-много да благодари обаче е неговият баща. Въпреки скромните си финанси той помага на амбициозния си син да постигне мечтата си, като разпродава своите притежанията, за да може семейството да си позволи бутонки и виза за Томас, с която момчето да отиде на проби в Испания.

Роден в бедния град Кробо Одумасе през 1993 г., Партей е най-големият от осем братя и сестри.

Майка му работи като дребен търговец, докато баща му е обичан треньор по футбол в местния отбор.

Съвсем очаквано той мигновено е омагьосан от играта и скоро след това не ходи никъде без топка в крака.

Партей играе в отбора на баща си, заедно със своя брат Франсис. И за двамата футболът е начин да избягат от мизерията на бедняшките квартали.

Баща му му дава прякора „Сенегал“, защото момчето му напомня за негов приятел със същото име.

Докато Томас развива таланта си, той постепенно започва да мечтае за живот в Европа.

Знаейки, че синът им притежава голям потенциал, родителите му се опитват да съберат пари за пътуването му, като търсят спонсори, в случай че се появи възможност в чужбина.

Семейството обаче не успява да събере необходимата сумата и бива принудено да намери друг начин.

За тяхно щастие естествият талант на Партей се оказва достатъчен, за да може той да бъде забелязан от агент, като с него се появява и възможността за преместване в Европа.

"Имаше някой по-добър от мен, нападател, който вкарваше всички голове, но той не искаше да отиде в Европа, а да играе за отбор в Гана", казва Партей пред „Marca".

"И така дойде моят ред и когато той ме попита какво искам, аз му казах да успея във футбола, за да помогна на семейството си. Той ме попита кой е баща ми и отиде да говори с него, за да го попита дали може да ме заведе в Испания за проби, но така и не каза в кой отбор. Отидох с агента, който ми направи всички документи, но нямах какво да правя, просто тренирах и чаках деня, когато ще замина, но не знаех кога точно щеше да настъпи.“ 

Друго нещо, с което Партей не бива запознат е начинът, по който е платена неговата виза.

Едва след много години се оказва, че той има голям дълг към баща си, който продава част от ценните си вещи, за да финансира амбициите на своя син.

Партей разкрива: "Той положи големи усилия и продаде неща, за да вземе документите ми и да ми купи бутонки, защото иначе не можеш да играеш. Той също много помогна и на отбора  от моя квартал, като често им носеше храна.“

Въпреки всичко това обаче Томас не получава възможност да се сбогува със семейството си, преди да отпътува за Испания.

Партей взима внезапното решение да напусне Гана през 2012 г. Халфът не иска да загуби никакво време, когато се появява възможността да отиде на проби в Атлетико Мадрид. 

„Качих се в кола, те (агентите) ме закараха до столицата, дадоха ми паспорта и ми казаха:„ Днес пътуваш“, споделя той.

"Баща ми не беше вкъщи, никой от семейството ми не знаеше нищо, нито че заминавам на този ден, защото ако им кажех, това щеше да доведе до много проблеми. Пътувах до Испания и минаха шест или седем месеца преди някой да осъзнае, че не бях в Гана."

„Баща ми никога не е имал нещо против моето решение. Нямаше никаква помощ, струваше му много, но той не каза нищо."

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ