Макс Килман е английски национал по футзал, който в момента играе за Уулвърхемптън във Висшата лига на Англия. Защитникът на „вълците“ не е първият, който успява да се изстреля от полупрофесионална лига директно в Премиършип, но неговата история е малко по-интересна.

Килман има само два професионални мача през миналия сезон, но контрастът между двата е огромен. Първият е в самото начало на Националната Лига - домакинска загуба на Мейдънхед срещу Гейтсхед, а вторият е през май при победата на Уулвърхемптън срещу Фулъм.

22-годишният бранител се надява да продължи изкачването на най-високите върхове на професионалния футбол с европейското участие на тима през настоящата кампания. За разлика от другите, които предприемат подобен скок в етажите на футбола, Килман има предимството да е практикувал футзал.

Футзалът е вариация на футбола, който всички познаваме, но се играе 5 срещу 5. Изключително популярен спорт е в Испания и Бразилия, които са и първенци в него. Там той традиционно е използван за развитието на млади футболисти.

Килман е освободен от младежката школа на Фулъм като момче и тогава започва да практикува футзал. Той записва 20 мача за националния отбор, но не таи надежди, че това може да му помогне да започне кариера във футбола. Все пак комбинира заниманията си с тренировки с тима на Мейдънхед.

През лятото на 2016, когато е на 19 години, Килман е преотстъпен под наем на Марлоу, за да получи професионален опит. Техниката, която е придобил чрез практикуването на футзал, не му е от полза в седма дивизия на Англия, където се играе грубо, но той успява да постигне успехи и това му помага за бъдещето.

В момента Килман е използван като ляв централен защитник в схема 3-5-2, но спокойно може да играе и като ляв краен бранител в система с четирима в отбрана.

Най-голямото предизвикателство пред него е достигането на добро физическо състояние. Във футзала няма много въздушни сблъсъци, нито изтощителни спринове едно в едно с противников нападател, но Килман успява да подобри физиката си с много усилия и тежки тренировки.

През този сезон Уулвърхемптън със сигурност ще разчита на него, защото борбата ще е на четири фронта, а дълбочината на състава не е кой знае колко голяма.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS