Българският талант Мартин Георгиев, който е част от школата на Барселона, даде специално интервю за dsport.bg и Дарик. Бранителят говори по различни теми, свързани с престоя му в една от най-големите академии - адаптацията му в Ла Масия, тренировките с първия отбор, начина на живот, условията при каталунците.

Адаптацията

"Адаптацията мина добре това е период, който тече през целия сезон. Адаптирам се към моите съотборници, нов език, нова култура, нов живот, което е много трудно. Научавам испански, което е хубаво, комуникирам с тях, излизаме, а това е много важно. Разбирателството на терена зависи и от футболните работи, с които смятам, че се справям. Съотборниците ми разбират както моите замисли, така и аз техните."

Условията в Ла Масия 

"Условията са да мислиш само и единствено за футбол. Имаш осигурено място където да живееш, имаш осигурена храна. Имаш всичко, което е необходимо за един спортист на високо ниво. Играеш футбол, учиш се и даваш всичко от себе си. Това е най-важното. Иначе животът ми е доста спокоен. Доста се промени откакто съм там, понеже културата е по-различна. Хората също. Винаги са усмихнати, весели. На мен това много ми помага. Не бързат за никъде, което също е голяма промяна. Аз съм свикнал от място на място, от задача на задача. Там, както имаш задачи има и момент, в който трябва да си починеш. Това е новост, с която в началото ми беше трудно да се адаптирам. Впоследствие вече всичко се нареди."

"Един мой ден минава така - рано сутринта тренировка, след това има обяд и малко време за почивка. Както го наричат испанците - сиеста. Те си я правят всеки ден, аз свикнах лека-полека. След това имам учене, което е много важно и втора тренировка. Вечерта е време за почивка. Дали ще е говорене с приятели, или да излизам някъде - няма значение."

Тренировките с първия отбор, големите звезди на Барселона

"Притеснение имаше разбираше, няма как да излъжа, като кажа че е нямало, но излезеш ли на терена играеш футбол.  Всички хора са съотборници до теб. Дали съотборници, или противници. Това е футбол. Всичко е еднакво - имаш си съотборници и противници. Играеш, те правят същото."

"Опитните футболисти дават съвети и помагат. На такова ниво мога да кажа, че са по-улегнали. Все пак говорим за световни и европейски шампиони и така нататък. Хора с голям опит и класа. Най-вече класа. Най-хубавото при тях е, че те са доста човечни и винаги могат да ти помогнат с нещо. Ако питаш нещо, което не си разбрал на тренировката, те ще ти помогнат, ще ти обяснят, което е наистина невероятно. Очаква се, може би, от едни от най-големите звезди егото да е по-голямо, но при тях това не е така и винаги са отворени да помогнат на младите."

Тренировката с първия отбор преди Ел Класико 

"Настроението е съвсем различно от всички други тренировки. Определено се усеща приповдигнато настроение, но има и доста концентрация. Със сигурност има напрежение, но тези хора така правят и така успяват да се справят с напрежението, че да не се усеща. В случая Барселона победи и това бе голяма крачка към титлата в Испания, но при тях има напрежение и всичко, но настроението и емоцията са много големи преди един такъв мач - за мен най-големият в клубната история."

Мач пред погледа на Шави Ернандес

"Дори не разбрах, че той е на мача. Впоследствие разбрах, че е бил там. Не искам да се хваля, но за мен, от моя гледна точка, беше един от най-силните ми мачове през сезона. Така че съм радостен от представянето ми и по време на мача и през целия сезон."

"Щастлив съм, че легенда като Шави е дошъл да гледа мой мач на живо. Разбира се, той е дошъл да гледа целия отбор, не само мен, но наистина съм щастлив, че успях да дам най-доброто от себе си пред погледа на такава легенда."

Съотборниците, приятелствата и свободното време

"Имам си вече няколко по-близки съотборници, с които мога да излизам. Да прекарвам време с тях. В началото не можехме да се разбираме и първите месеци бяха доста по-трудни от тази гледна точка, но вече към края на сезона успях да се сприятеля повече и да се чувствам по-приобщен в колектива."

"Аз обичам много да разпускам гледайки филми, четейки книги, решавайки кръстословици. Също така извън тези неща обичм да играя тенис. Това е нещо, което много обичам да правя след тежки мачове или тежък сезон."

"Разгледал съм града. Посетил съм не всички, но 2/3 от забележителностите, които са там. Градът е невероятен просто. Каквото и да кажа ще бъде малко, защото това е един фамозен град."

Бъдещето

"Слуховете за моето напускане не бяха верни за тогавашния момент. В момента нямам представа какво предстои. Това, което знам е, че ми предстои подготовка, а оттам нататък каквото сабя покаже. Аз съм отишъл там, за да стигна до първия отбор, да играя в Шампионската лига и да печеля титли."

Любимият Славия

"Първо да направят добра подготовка, колкото и клиширано да звучи. Да направят добра подготовка, да види Хосе Мари Бакеро с какво разполага. Аз му стискам палци, пожелавам му успех. Ще го подкрепям със сигурност, защото това е една голяма легенда и невероятен човек. Когато съм говорил с него винаги се е държал прекрасно. Няма как да се опише отношението му към мен, а със сигурност така се държи и с всички хора. Много земен, невеороятен човек. Дано донесе на Славия дали Купа, дали участие в Европа - каквото може повече."
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS