От провал на Астън Вила до потенциален милиардер

dsport.bg

Жота е бивш испански футболист, играл за отбори като Брентфорд, Бирмингам, Астън Вила и Алавес. Той се отказва от играта през октомври 2022 г. едва на 31-годишна възраст, въпреки че получава предложение за нов тригодишен договор с испанския отбор. Футболът просто вече не му носи радост.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Испанецът е един от малкото играчи, които са играли и за двата бирмингамски отбора. Във Вила очакват Жота да бъде креативния партньор на Джак Грийлиш в средата на терена. Престоят му на “Вила Парк” обаче се оказа крайно несполучлив. Двугодишният му договор е прекратен предсрочно, като той записва само 16 мача за Вила. Може би най-яркият момент от престоя му в отбора е инцидент с Дани Дринкуотър по време на тренировка, когато е ударен с глава от англичанина.

Въпреки че Жота "не съжалява" за епизода с Дринкуотър или за престоя си във Вила като цяло, в ретроспекция това е началото на края.

"Бях млад (току-що бях навършил 31 години) и много хора се опитаха да ме убедят да не се пенсионирам. Играех много в Алавес, но съвременната игра стана по-скоро за системи и да бъдеш атлетичен. Бях плеймейкър и номер 10, но това вече не се вижда - Хуан Роман Рикелме нямаше да стартира (днес), защото статистиката и данните се базират на това колко тичаш, а не на техническия ти талант, който е дар от Бога. Играчите не получават свобода, това е просто тактическа игра и всички са като машини”, споделя Жота пред The Athletic.

"Това беше моментът, в който започнах да губя мотивация. Няколко години преди това бях свободен да правя каквото си искам с топката. Сега всеки треньор иска да играе по един и същи начин и тренировките са за индивидуално бягане. Десетката е изчезнала. Вече няма играч като Рикелме - той не би играл днес".

"Футболът трябва да кара личностите да изпъкват. Правех това, което казваше треньорът, но не ми харесваше. Беше трудно решение, защото казвах "не" на толкова много пари, но аз толкова много обичах футбола, че никога не е ставало въпрос за пари. Загубих мотивацията си, но имах друг голям проект в главата си", добавя испанецът.

Жота е ръководител на Groinn, компания, която се състои от 80 работници, включително подизпълнители, с близък екип от 10 души. Фирмата се занимава със селскостопански технологии. Компанията влиза в партньорство с испанското правителство за предоставяне на дигитална помощ за селското стопанство и се очаква да набъбне до стойност 600 млн. паунда през 2025 г. 

През тази година Groinn се стреми да проучи нови пазари в Португалия, Северна Европа и Северна Америка. Испанското правителство се стреми да инвестира в технологията и да я предостави на земеделските производители в страната, като целта е до 2030 г. всеки производител да разполага със софтуера.

След като инвестира няколко милиона паунда в Groinn преди две години, веднага след отказването си и до голяма степен повлиян от съветите на свои близки приятели, които имат опит в областта на селското стопанство, испанецът планира да открие втора, чисто нова централа извън родината си.

По същество Groinn представлява безжична система за наблюдение на състоянието на посевите и големите полета. Тя работи чрез сензори и може да бъде достъпна от всяко технологично устройство, като дава указания на фермерите кога да поливат растенията, кога не, от какви хранителни вещества се нуждаят и как да се предотвратят пожари. Това е първото по рода си устройство, а подобряването на добивите на култури е от решаващо значение за смекчаването на настоящите опасности от увеличение на горските пожари и изменението в климата.

"Стойността на компанията сега е 10 пъти по-голяма от това, което инвестирах. Вече приемам оферти, но знам, че след три години те няма да бъдат дори един процент от стойността й. Водим преговори с много правителства по света, защото те искат технологията, а ние сме лидери в бранша. Разговаряме с големи компании в Америка и се движим по-бързо, отколкото си мислехме", добавя Жота.

Бившият футболист споделя, че според финансовите прогнози през втората и третата година Groinn ще се влезе на други пазари, включително азиатския. Това е допринесло за годишните прогнози за стойността на компанията от 600 млн. паунда през втората година и след това рязко увеличение през третата до зашеметяващите 3 млрд. паунда. По-голямата част от печалбата ще бъде реинвестирана в компанията, а около една четвърт ще бъде предадена на акционерите, включително Жота.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ