Отбори от efbet Лига предлагат прекратяване на първенството 

dsport.bg

Няколко отбора от efbet Лига са се обединили около предложение за прекратяването на първенството. По информация на dsport предложението се подкрепя от повечето отбори, сред които Локомотив Пловдив, Арда Кърджали, Царско село, Етър, Дунав и Ботев Враца.

Предложението гласи няколко точки: „Да се прекрати първенството на ЕФБЕТ лига и Втора професионална лига за сезон 2019-2020 и да се обяви моментното класиране за окончателно. Да се прекрати турнира за купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите 4 в класирането на ЕФБЕТ лига към момента. (УЕФА дава свобода на местните федерации да администрират първенствата и турнирите си и не забранява при прекратяване на първенството или другите национални турнири в определен момент, местната федерация да излъчи участници в турнирите на УЕФА. Единственото абсолютно ограничение е, че определените клубове следва да са лицензирани за турнирите на УЕФА от страна на БФС). Да бъде определен за отпадащ във Втора професионална лига, последният в класирането на ЕФБЕТ лига към момента. За сезон 2020-2021-ако се провежда такъв, да се увеличи съставът на Първа професионална лига на 16 отбора и съответно в нея да се класират първите три отбора от Втора професионална лига към момента на прекратяване на първенствата. Допълнителните детайли по формата на първенството на Първа и Втора професионална лига (начин на провеждане, изпадащи и класиращи се) следва да се уточни дотълнително преди началото на сезон 2020-2021.“
Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски изказа пред dsport мнението, че скоро няма да има условия за подновяване на първенството и изиграването на мачовете от турнира за Купата на България. 

„Не сме ние най-умните, за да дадем такова предложение, но с оглед на ситуацията не само в България, но и в целия свят си мисля, че скоро условия да се играе футбол няма да има. Запознати сме с предложението и го подкрепяме. Надявам се, че футболният съюз, професионалната лига и аматьорската лига в най-скоро време ще се съберат и ще вземат правилното решение. Не виждам как в следващите няколко месеца ще може да се играе футбол и в тази връзка трябва да решим какво да правим с футболистите. Много голяма част от тях са чужденци. В момента всички са под напрежение и това също не е здравословно. Трябва да сме единни във взимането на решенията и се надявам, че всички ръководители на отбори разбират сериозността на положението, в което сме“, заяви Крушарски. 

Публикуваме предложението, което ще бъде внесено за одобрение на срещата, която БФС организира в понеделник без редакторска намеса: 

На вниманието на Михаил Касабов, 
изпълняващ длъжността президент 
Уважаеми господин Касабов, 
След въвеждането на извънредно положение и забраната за извършване на тренировъчна дейност и за провеждане на футболни срещи от календара на всички футболни тървенства на БФС за неопределен период от време, се създава ситуация на несигурност и съществува реална опасност първенствата по футбол за сезон 2019-2020 да не могат да бъдат продължени и завършени.
 Ако настоящата ситуация на неизвестност продължи и клубовете не са наясно дали ще продьлжат съответните тървенства, това би довело до допълнителни загуби и разходи, особено за клубовете в професионалния футбол, който реално няма да са в състояние да функционират нормално. Освен това професионалните клубове трябва да са в състояние да планират евентуални неплатени отпуски или съкращения на футболистите си, а в момента това е невъзможно. Свидетели сме на решения на няколко футболни федерации в насока допълнително удължаване на периода на суспендиране на първенствата им: първенството на Италия е спряно поне до 03.05.2020г., срещи от Висшата Лига на Англия ще се играят евентуално след 30.04.2020г. Австрийската Бундеслига отложи първенствата си поне до 01.05.2020г. Твърде вероятно е първенствата от календара на БФС да не могат да бъдат подновени преди месец май или юни 2020 и да не могат да приключат в срок, което е допълнително основание за настоящото ни предложение.
 Считаме, че здравето и животът са от първостепенно значение. Паралелно с това, за да се запази възможността за провеждане на бъдещо първенство по футбол и да се избегне фалит на футболни клубове предлагаме следното: 
1. Да се прекрати първенството на ЕФБЕТ лига и Втора професионална лига за сезон 2019-2020 и да се обяви моментното класиране за окончателно.
2. Да се прекрати турнира за купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир.
3. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите 4 в класирането на ЕФБЕТ лига към момента. (УЕФА дава свобода на местните федерации да администрират първенствата и турнирите си и не забранява при прекратяване на първенството или другите национални турнири в определен момент, местната федерация да излъчи участници в турнирите на УЕФА. Единственото абсолютно ограничение е, че определените клубове следва да са лицензирани за турнирите на УЕФА от страна на БФС).
4. Да бъде определен за отпадащ във Втора професионална лига, последният в класирането на ЕФБЕТ лига към момента.
5. За сезон 2020-2021-ако се провежда такъв, да се увеличи съставът на Първа професионална лига на 16 отбора и съответно в нея да се класират първите три отбора от Втора професионална лига към момента на прекратяване на първенствата. Допълнителните детайли по формата на първенството на Първа и Втора професионална лига (начин на провеждане, изпадащи и класиращи се) следва да се уточни допълнително преди началото на сезон 2020-2021.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук