Отборите от елита правят 500 теста за ден

Най-малко 500 теста за коронавирус се очаква да направят 14-те отбора от efbet Лига в утрешния ден, а след излизането на резултатите ще стане ясно какво е състоянието на клубовете и има ли заразени служители и играчи. Днес стана ясно, че тренировките на отборите могат да се подновят на 15 май, но 3 дни преди това футболисти, треньори и служители трябва да направят задължителни PCR тестове за covid-19.

БФС е осигурил по 30 безплатни теста на отбор, но със сигурност ще се наложи по-големите клубове да направят повече тестове за своя сметка, тъй като имат по-голям брой футболисти и по-широки щабове. Това означава, че тестовете на футболисти и треньори в следващите 24 часа със сигурност ще надхвърлят 500, които ще се правят в различни градове на България.

Именно заради това, че отборите са рзпръснати футболният съюз е сключил договор с популярна частна лаборатория, която да извърши тестването на футболистите.

Би трябвало резултатите да станат ясни в сряда или четвъртък, а от петък отборите да започнат да тренират по план предложен от техническия директор на БФС Лъчезар Димитров.

Според този план в първата седмица след подновяване на тренировките на клубовете се разрешава занимания по групи от 4-5 човека с до двама треньори по график 4-5 тренировки на ден.

Вторият етап от подготовката включва разширяване на групите и участие на между 7 и 11 футболисти с 2-3 треньори при 2-3 тренировки на ден.

Третият етап вече включва нормални занимания на отбора и той ще започне в последните десетина дни преди подновяването на шампионата.

В първите два етапа е задължително осигуряването на разстояние между отделните футболисти на между 5 и 7 метра.

Официално: Отборите подновяват групови тренировки на 15 май

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още