Отборите от Суперлигата спечелиха делото с УЕФА

dsport.bg

Реал Мадрид, Барселона и Ювентус излязоха с изявления по отношение на Европейската Суперлига, в които информират, че е излязло съдебното решение, според което УЕФА e задължена да отмени всички санкции срещу трите отбора, останали в Суперлигата.

Изявлението на „кралския клуб“ гласи следното: „Барселона, Ювентус и Реал Мадрид изразяват задоволството си от приетото днес съдебно решение, нареждащо УЕФА да отмени незабавно всички свои действия срещу клубовете-основатели на Европейската Суперлига, включително окончателното досие на дисциплинарното производство, открито за гореспоменатите три клуба и за отмяна на глобите и други ограничения, наложени на останалите девет клуба-основатели, като условие те да не подлежат на дисциплинарно производство от УЕФА“.

По този начин бе отхвърлена жаблата на Европейската футболна централа срещу отборите, които на 19 април тази година обявиха създаването на супер-турнир, в който ще вземат участие най-популярните отбори в Европа. Освен това УЕФА е била предупредена, че неспазването на резолюцията на съда можде да ѝ донесе финансови санкции и подлагане под отговорност.

Случаят ще бъде анализиран от Европейския съд в Люксембург, който ще направи преглед на монополната позиция, която УЕФА заема в европейския футбол. От федерацията претендират да бъдат регулатор, оператор, едноличен собственик и мениджър на европейските футболни надпревари.

От Реал Мадрид написаха още: „Радваме се, че отсега нататък няма да бъдем подложени на постоянни заплахи от страна на УЕФА. Оставаме ангажирани с целта да развием проекта на Европейската Суперлига по конструктивен и равноправен начин, като вземаме предвид феновете, играчите, треньорите, клубовете, лигите, националните отбори и международните асоциации и федерации. Ние сме наясно, че има елементи от нашето предложение, които трябва да бъдат преразгледани и, разбира се, подобрени чрез диалог и консенсус. Продължаваме да се доверяваме на успеха на този проект, който винаги ще уважава разпоредбите на Европейския съюз“.

Съд в Мадрид се обърна към ЕС за Суперлигата, пита нарушават ли законите ФИФА и УЕФА

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още