Някогашният капитан на националния отбор по футбол на бившата Германска демократична република (ГДР) Бернд Бранш е починал на 77-годишна възраст след дълго боледуване, обявиха от клуба Халешер в изявление днес.

Бранш има 72 мача за националния отбор на Източна Германия и хората от по-старото поколение помнят добре сериозния му принос за спечелената олимпийска титла през 1976-а година, както и за бронзовите медали четири години по-рано. Също така Бранш носеше и капитанската лента на отбора на ГДР при единственото им участие на Световно първенство – през 1974-а година във ФРГ. По ирония на съдбата, двата германски отбора бяха в една предварителна група и ГДР нанесе единственото поражение на Федералната република, която пък по-късно стана световен шампион.

След Ханс-Юрген Дьорнер и Йоахим Щрайх, Бранш е третият известен бивш футболист на ГДР, който си отива от този свят през 2022-а година.

"От името на всички членове на клуба, играчи, привърженици, спонсори, служители и ръководители искам да изразя най-сърдечните си съболезнования на семейството на Бернд Бранш, заяви президентът на клуба Халешер ШФ Йенс Раушенбах.

„Eдинствено от всички нас зависи да уважим спомена за нашия почетен член, една от най-важните личности за клуба и най-важен посланик на град Хале, както и да продължим неговия път“, добави още той.

Бранш играе като либеро, по онова време една от двете позиции в центъра на отбраната. Започва кариерата си в Хеми (Хале), като единствено за една година играе за Карл Цайс Йена. За националния отбор на ГДР има също така и 3 гола, освен 72-та мача. По времето на комунистическия режим отборът от Хале носеше името Хеми Хале заради химическите заводи в града и региона.

Ужасяващо – алжирски национал почина в пътен инцидент

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS