Откриха паметник на диамантените момичета на България в Мураяма

dsport.bg

В японския град Мураяма официално бе открит паметника на българските "диамантени момичета" Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, от ансамбъла по художествена гимнастика, който преди близо две години донесе първа олимпийска титла на България.

Планетата на гостоприемството, както нарекохме Япония и конкретно базата "Роуз Камп" в град Мураяма бяха любезни домакини на нашите момичета в няколко подготвителни лагера, основаха фен-клуб на нашите гимнастички, пееха българския химн и ги подкрепяха през цялото време! Днешното събитие е поредното доказателство за уникалността на японската гостоприемност, уважение и респект към победителите.

Някои хора смятат, че този паметник е просто нещо като наследство, което да ни напомня какво се е случило, но това далеч не е така.

"Това е паметник на ангажимента за превръщане на Куахаус и района на спортната зала в свещено място за художествена гимнастика в чест на българския златен медал.

Паметникът е обещание да превърнем Куахаус и района на гимнастическия салон в свещено място за художествена гимнастика. Той е обещание да оставим наследство на децата, като запазим духа на художествената гимнастика, дошъл от обмена с България.

Този паметник стои на нашата свещена земя на художествената гимнастика. След години златните момичета ще се превърнат в нашите духове-пазители. 

Този паметник ще се превърне в такова място, че ако човек положи клетва пред него, мечтите и желанията му ще се сбъднат!", емоционално говори г-н Кацухико Ягучи - отговорник за базата "Роуз Камп" в град Мураяма, където националният отбор на България провеждаше своите подготвителни лагери.

На тържественото откриване присъстваха: кмета на Мураяма Такао Шифу, членовете на Японско-българската асоциация в Мураяма, с председател г-н Ишикава

Г-н Ягучи Кацухико, основна движеща сила зад отношенията между България и Мураяма, доброволците от тренировъчните лагери,

децата от клуба по художествена гимнастика в Мураяма, заедно с техните треньори и граждани на Мураяма.

Българският посланик в Токио г-жа Мариета Арабаджиева също пристигна в Мураяма и ще остане с нашите момичета два дни, което е изключителна чест и признание за нашите момичета и за нашия красив спорт въобще.

Всички присъстващи пяха и двата химна - първо на България и след това на Япония. На всеки един от присъстващите предварително бе раздаден текст с химна на двете страни.

Британският отбор Хайтек подаде заявка за включване във Формула 1

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ