Отмениха финалите в Оре, Бриньоне триумфира с Големия кристален глобус

| Зимни

Финалната спирка за Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Оре бе отменена, което автоматично направи Федерика Бриньоне носителка на Големия кристален глобус за сезон 2019-20.

Целият ски календар разтърсен от редица проблеми, като по-рано през сезона те бяха свързани с лошите метеорологични условия, а сега причина за отмяната на състезания е върлуващият вирус COVID-19. В изявление, публикувано в сряда организаторите на състезанието в шведския зимен център заявиха, че „то се отменя“. „Поради настоящата ситуация с COVID-19 и предложението на Агенцията за публично здраве, финалите за Световната купа при жените в Оре се отменя“.

Фредрик Броман, мениджър от Световната купа, сподели: „Съжаляваме, че трябва да отменим състезанията, за които се подготвяхме от известно време. Текущата ситуация ни оставя без избор освен да отменим стартовете. Бих искал да изразя огромните си благодарности към всички наши доброволци, които работиха усилено, за да позволят провеждането на състезанията в Оре“.

Отмяната на състезанията означава, че италианката Федерика Бриньоне получава Големия кристален глобус – тя влиза в историята като първата представителка на Италия, която печели титлата в генералното класиране за Голямата световна купа. Това е и първият случай от 2016-а насам, в който Микаела Шифрин, която остана на второ място, не печели Големия кристален глобус при дамите. Американката отсъства от Световната купа в последните шест седмици заради смъртта на баща й Джеф, но обяви по-рано, че ще се завърне в Оре.

Прочетете още