Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 08.30 до 10.30 ч., обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

Преустановяват се и посещенията на паркове, градини, спортни и детски площадки, открити и закрити обществени места.

Собствениците на домашни любимци ще могат да ги разхождат на определените за това места, но не трябва в никакъв случай да се струпват на групи, каза още здравният министър.

Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През контролно-пропусквателните пунктове ще пропускат преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност, допълни още Ананиев.

Мярката за ограничаване на движението между градовете влиза в сила от 00:00 часа на 21 март, обясни вътрешният министър Младен Маринов. Мерките засега са в рамките на извънредното положение, но могат да бъдат удължавани. 

По думите на Маринов е добре до 2 дни всички, които работят извън адреса на фирмата си, да получат бележка от работодателя, с която да удостоверят служебния си ангажимент. Единствено с такъв документ или декларация за здравословни причини ще може да се преминава през контролно-пропускателните пунктове между градовете.

Общо 129 проби за коронавирус са направени днес, обяви ген. Мутафчийски. Вече има потвърдени случаи на Covid-19 в общо 10 обласни центрове. Общият брой на заразените у нас към този момент е 127 души, от които трима са починали. 

Всички с положителни проби за коронавирус у нас към момента са в добро състояние, каза още ген. Мутафчийски. Най-тежко е състоянието на интубирания в „Пирогов“. Потвърди се обаче и положителната проба на беглеца от „Пирогов“.

Едната пациентка с коронавирус е дала две отрицателни проби, ще бъде изписана от ВМА в събота, обяви още председателят на Националния оперативен щаб.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS