В края на 1974 година в Билбао има огнище на грип с повече от 400 смъртни случаи, но това не спира футболното първенство, нито отлага мача между местния Атлетик и Реал Мадрид.

На 29 декември 1974 година Атлетик Билбао приема Реал Мадрид на „Сан Мамес“ в мач от 14-ия кръг на Ла Лига. Баските имат само 11 точки и са само на една от зоната на изпадащите. Победата в предишния кръг с 4:2 като гост на Реал Мурсия им дава моментно спокойствие.

Реал Мадрид пристига в „Катедралата“ като лидер с четири точки предимство пред Еспаньол, който по това време е втори в класирането.

Дни преди мача местен вестник публикува информация със заглавие: „Грип и алергии към миди, двете злини на Коледа в Билбао.“ В текста е посочено: „Въпреки че не са успели да предстоавят конкретни данни, изглежда, че в наши дни голям брой хора от всички възрасти са засегнати от грип и са хоспитализирани или са държани на легло у дома, тъй като имат бронхитни заболявания. Въпреки това болестта е временна и се смята, че голяма част от хората ще бъдат напълно възстановени.“

През този ден „La Gaceta del Norte“ публикува необичаен брой некролози. На следващия ден другият вестник на Билбао - „El Correo“ също публикува голям брой некролози, но връзка между двете доказателства не се прави.

Мачът между Атлетик Билбао и Реал Мадрид на „Сан Мамес“ се играе пред 45 хиляди души. При правостоящите няма място. Дим от цигари и пури се издига в небето. Атлетик Билбао печели мача с 1:0 и по този начин нанася поражение на непобедимия Реал Мадрид.

Два дни по-късно в „La Gaceta del Norte“ е разкрит смразяващ факт – през последните две седмици в Билбао са починали 420 души от грип, средно 30 на ден. В информацията, която е изнесена е обяснено: „Истината е, че грипът се оказа много по-сериозен. Никой, дори и по-старите не си спомнят нещо подобно. През последните две седмици на декември в Билбао са починали над 420 души.“

От погребалните агенции казват, че дори през 1952-53г. по време на грипа не е имало толкова много работа. Хрониките разказват, че тогава средната стойност достига смразяващата цифра от 18 трупа на ден, а за двете седмици в края на 1974 година се стига до 30 смъртни случая на ден.

Властите не предприемат никакви превантивни мерки и мълчат относно случилото се. Грипът засяга по-възрастните хора, а средната възраст на заболелите е 50 години.

В нощта на 24 срещу 25 декември, Бъдни вечер, са отчетени най-много смъртни случаи в Билбао. Нито спешните служби, нито болничните центрове са в състояние да се справят. Никой не предприема никакви действия, нито в Билбао, нито в останалата част от Испания, където през онези дни смъртността от грипа се увеличава. Вестниците почти не съобщават за сериозната ситуация.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS