Изпълнителният директор на Левски Павел Колев говори откровено за ситуацията при "сините" по време на пресконференцията, с която бе представен новия спортен директор на клуба Ивайло Петков.

Логично една от най-интересните теми бе свързана с евентуалния трансфер на Тодор Неделев в Левски. Колев призна за интереса, като откровено заяви, че от самия футболист зависи дали ще реши да направи тази крачка в кариерата си.

"Най-нормалното за Левски е да се фокусира върху добрите български футболисти. Това е приоритет в политиката, що се отнася до трансфери. Левски се интересува и продължава да се интересува от Тодор Неделев и Кристиан Димитров. От десетина дни №8 при нас е свободен. Не само като позиция на терена, но и като номер."

"Има редица условия, за да се случат такива трансфери. Да се коментира предварително нещо, което е медийна сензация, няма смисъл. Когато има нещо да се случи, ще го разберете първи, за да го съобщите на хората."

"За Тодор Неделев няма да влизам в подробности, работил съм с него в националния отбор. Той е страхотно момче. Той е на кръстопът и сам трябва да вземе решение за професионалната си кариера какво иска. Тя е в апогея си и оттук нататък е въпрос на негово решение, какво иска да постигне."

"Работим по въпроса да наемем екип от специалисти да влезем в главата на Тодор Неделев и да го убедим", пошегува се Колев. "Самият футболист трябва да реши какво иска и смятам с това да приключа."

Другата тема, по която Колев взе ясно отношение, бе продажбата на Давиде Мариани.

"Мариани е взет по настояване на Делио Роси. С него Левски отпадна от Вадуц. Когато дойдох, само чувах коментари, че той няма място в Левски. Когато дойде Петър Хубчев, изведнъж Давиде Мариани стана звездата на отбора. Истината е, че Мариани като казус бе доста комплициран. Не само заради високата си заплата, нереална за България, но и поради редица други обстоятелства. Комисионни по неговото привличане, които не бяха платени, които могат да доведат до шок някой с по-слабо сърце. Този казус бе доста заплетен и доста скъп за Левски."

"През цялото това време поддържах тесен контакт с Мариани. Защото той говори 5 езика и защото е наистина интелигентно момче и беше от хората, с които може да се коментира състоянието на отбора, нещата в съблекалнята. Той е идвал при мен нееднократно късно вечер в офиса да коментира някои неща."

"През цялото време ми е казвал, че не се чувства добре. След идването на Хубчев нещата се промениха драстично. Той израстна за няколко седмици. Тогава дойде интересът от Дубай и реално по тази сделка работихме около две седмици с Ивайло Петков и агента на футболиста."

"Според мен имате нереалистични представи за футболния пазар в България. Ако си мислите, че Левски може да задържи футболист, който има оферта от един от шейховете, нямате реална представа. Нямаше и смисъл да го задържаме."

"Имаме интерес да продадем футболист за такава сума, защото УЕФА следи всеки евроцент, който влиза и излиза от Левски. Тези пари не ни бяха излишни, но не ни бяха жизненоважни. Можеше да тропнем по масата, но някой вярва ли, че Мариани щеше да играе по същия начин след това? И след като знаем какви пари са му предложили? Нямахме разумна причина да кажем не на Давиде Мариани."

И още от силния човек в ръководството на Левски:

"В последните години Левски бе разграден двор, изтичаше информация за всичко. Това не е нормално. Заел съм се това да приключи. Колкото и Левски да е Отбора на народа, трябва някои неща да са конфеденциални преди да се случат. Много често се получават проблеми и някои трансфери се провалят. Това е едно от нещата, които ни спират да коментираме каквото и да е."

"Говоря непрекъснато с господин Божков и господин Попов. Оценки на спортно-техническото състояние на отбора не са давали. Не е това тяхната задача. Искат това от спортния директор, да анализира слабостите и силните страни. Това са разговорите, които сме водили. Имаме пълната подкрепа от тяхната страна. Плановете в Левски са дългосрочни и поне за тази година програмата минимум да не отпадаме в първи кръг, е изпълнена. На никого не е приятно, че загубихме с такъв унизителен резултат. АЕК Ларнака е доста сериозен отбор, въпреки че не останах с мнението, че такава е оценката на анализаторите."

"От началото на сезона оценката е положителна и усещането ни е, че вървим по правия път. Всяка година ще бъде все по-трудно за българските отбори да влизат в груповата фаза на който и да е турнир. Освен на новия, който е направен за отбори като нашите. Това е истината. Това може временно да бъде преодоляно с огромни средства, но няма смисъл. Защото рано или късно се стига до крах. Ние търсим устойчиво развитие, постепенно и бавно да се стигне дотам."

"Единственият вариант е да произвеждаме футболисти самите ние и да взимаме най-добрите от българското време. Доста отбори вече са открили този модел. Ние защо не сме, е друг въпрос. Пътят е труден."

"Това, което най-много тежи, са задълженията към посредниците, така наречените комисионни договори. Трябва да се върна до 2013-а година, оттогава има задължения, които не са платени. Събрани заедно са една доста неприятна сума. Тя не се отразява на лиценза на клуба. Някои от тях намалиха сумите, които имат да взимат. Постигнали сме споразумение. Откакто аз съм в клуба, нямаме нито едно задължение, което да е просрочено, включително към агенти. Няма как да се сключи сделка без да платиш комисионна на агента на футболиста."

"Добре стоят нещата с НАП, всеки месец погасяваме задължението си."

"Ако зависи от мен, дълго време ще остане треньор Петър Хубчев. Един отбор е успешен, когато държи дълго треньора си. Но трябва да намериш правилния треньор. За мен в момента Левски е най-добре подготвеният отбор и тепърва ще израства физически."

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS