Пен Шуай е в безизвестност, светът трепери за нея

Президентът на WTA с официално изявление

dsport.bg

В последните часове целият свят очаква с притеснение новини около тенисистката Пен Шуай. Бившата №1 на двойки се осмели да обвини публично в сексуален тормоз бившият вицепремиер на Китай. Оттогава тя изчезна и никой не може да се свърже с нея. Още по-притеснителното е, че всичко, свързано с Пен Шуай в китайското интернет пространство изчезна.

От китайската правителствена медия публикуваха писмо уж от Пен Шуай към президента на WTA Стив Саймън. В него тенисистката отрича да е била жертва на сексуален тормоз и призова WTA да не публикува новини за нея без знанието ѝ.

Написаното обаче породи твърде много въпросителни дали авторът на писмото в действителност е Шуай.

„По отношение на скорошната новина, публикувана на официалния сайт на WTA – съдържанието не е потвърдено или одобрено от мен и е публикувано без моето съгласие. Написаното в нея, включително обвиненията за сексуално насилие, не е вярно. Не съм изчезнала и не съм в опасност. Просто си почивам вкъщи и всичко е наред. Благодаря, че се грижите за мен“, се казва в писмото до Саймън.

„Ако WTA иска да публикува новини за мен, моля да го да го направи с мое одобрение. Като професионален тенисист благодаря на всички вас за грижата. Надявам се да промотирам китайския тенис с всички вас, ако имам този шанс в бъдеще. Надявам се китайският тенис да става все по-добър и по-добър. Отново благодаря за вашето внимание“, пише още в него.

В отговор Стив Саймън излезе с официална позиция на официалния сайт на WTA, в която изрази притесненията си за безопасността на Шуай:

„Писмото, публикувано от китайската правителствена агенция все повече увеличава притесненията ми за безопасността на Шуай. Трудно бих повярвал, че тя е авторът на писмото. Шуей демонстрира огромен кураж, като описа сексуалното посегателство и се изправи срещу топ член на китайското правителство. WTA и целият свят се нуждае от неоспоримо доказателство, че тя е в безопасност. Лично се опитах да се свържа с нея многократно по различни комуникационни канали, но неуспешно. Пен Шуай трябва да може да говори свободно. Нейното обвинение трябва да бъде уважено и разследвано без цензура. Мнението на жените трябва да бъде чуто и уважавано, а не цензурирано“.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още