Бившият волейболен национал на България Петър Кръчмаров сподели уникален разказ пред Дарик радио и dsport.bg. 82-годишният специалист, който сега е треньор на няколко отбора в Парма, живее в Италия и наскоро се възстанови от коронавирус. Чуйте какво сподели участикът на две олимпиади и човекът, променил правилата на световния волейбол, който според разказа "спечели най-голямата победа в живота си", побеждавайки коварния COVID-19.

„Съвземам се. 56 дена бях в болницата, от които един месец в интензивно с голям риск да не може да си говорим сега. Лекарите казаха, че благодарение на физиката ми, която аз поддържам непрекъснато, въпреки че съм на 82 години, съм успял да „прескоча трапа“. Както се казва, с единия крак съм бил на асансьора да полетя нагоре. Това е било в дните 8-ми, 9-ти и 10-ти март. На 10-ти сутринта мина една лекарка и каза: „Тази нощ спечели най-голямата си победа в живота!“. Аз нищо не разбрах, защото нищо не съм усетил. 20 дена бях като египетска мумия – само в тавана гледах, не можех да се движа, бях целият опакован с кабели, тръби, маски. Бяха ме заредили с морфин и не съм усетил никакви болки, но е било много опасно“, сподели легендарният волейболист.

„Като ме изписаха ми дадоха да видя как е протекъл целият процес и през мен са минали какви ли не комбинации от лекарства. Но лекарите бяха на много високо ниво и ме спасиха. Сега съм жив и здрав. Загубих между 20-25 килограма. Първият месец почти нищо не бях ял, едва преглъщах и хапчетата, които ми даваха. Като пиех вода имах чувството, че кристалчета минават през хранопровода ми и драскат. Не знам колко бях отслабнал, защото не можех и да се претегля. Нямаше как да стъпя на кантара, защото не се държах на краката си. За първи път ме изправиха на 45-тия ден. След като ме изписаха, ме изпратиха в една друга болница за рехабилитация вече като здрав, далеч от „прегръдката на китаеца“. Там започнаха пак с кислород – непрекъснато ми вкарваха кислород и дишах с кислородни маски. Не беше никак лесно, но вече е назад. Сега започвам да прохождам, да се уча да ходя. Вече около 10 дена ходя без „Мередес“ пред мен, който да ме подпомага“, заяви още той.

„Целият ми живот минаваше на филмова лента напред-назад, напред-назад и когато се появеше неприятен кадър, го прескачах веднага. Това беше изключително важно. Психологически се поддържах, защото знаех, чел ги тези работи, че така трябва да бъде. Налагах си изобщо да не мисля за негативни неща. Само какво ще стане като излезна, къде ще ходя, как ще се чувствам. И това в период, когато аз съм бил пред трапа. Бих го препоръчал и на хора, които изпадат в такива състояния – това е едно чудесно лекарство“, каза Кръчмаров.

„Казах ви, че тази лекарка ми каза „Спечели най-голямата си битка в живота“. Не можах да отида на трета Олимпиада. Не ми бе дадена възможност. Аз вече бях в Италия, когато беше Олимпиадата в Мюнхен. Но и вече олимпиадите не са това, което бяха – свободни, да се движиш. Сега вече всичко е много под контрол.

„С мача срещу Щатите в Мексико, България отиде на 6-то място, спечелихме 1 точка. С тази точка бяхме повече отколкото в Токио. Това са историите“.

„На 82, това беше най-тежко за мен, защото аз съм доста активен, имам два отбора, пет вечери съм зает. Освен това правя и курсове с възрастни от 14 години вече. Забавлявам се с тях. Наградата е, когато някой по-възрастен ти каже: „Аз последните си 5 години ги дължа на теб“. Освен това ходя и в едно училище следобед с дечурлигата, така се поддържам“.

„За момент главата ми завъртя, зави ми се свят и залитнах. В това време извикаха Бърза помощ. Аз не исках да ходя, защото вече имаше случаи, в които влизат здрави хора пък си отиват, защото хващат вируса там. Не мога да кажа къде съм го хванал. Изкарах много тежък вирус началото на февруари. За първи път в живота ми изкарах толкова тежък вирус. Но тези, които са били около мен – нито един не е почувствал някакво неразположение, включително и съпругата ми“, сподели още Петър Кръчмаров.

Цялото интервю с Петър Кръчмаров може да чуете в аудиото!

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS