Българският плувец Петър Мицин беше удостоен със „Спортен Икар“ на Фондация „Български спорт“ за 2023 година. През последните месеци той записа впечатляващи резултати, включително световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, три европейски титли при юношите и злато на Стария континент на 400 метра свободен стил при младежите до 23 години. На Световното за юноши стана шампион на 400 метра свободен стил и взе сребърни медали на 800 метра свободен стил и на 200 метра бътерфлай.

След като получи отличието, Мицин заяви, че най-смелата му мечата е медал от олимпийски игри. Той има две сигурни квоти за Париж 2024 на 400 и 800 метра свободен стил.

„Тази награда тежи доста, защото това е резултат на всичките тези резултати, които показвам в плуването и те са от значение. За мен е чест да бъда носител на наградата "Спортен Икар" за 2023 година. Искам да отправя специални благодарности на моя треньор Николай Вакареев, също и на Българска федерация плувни спортове, на Министерството на младежта и спорта за помощта и подкрепата, които ми оказват. Искам да пожелая на всички млади спортисти да продължават да се трудят, да постигат нови върхове, да не се отказват от целите си и да бъдат фокусирани", заяви плувецът.

„Преди една година изобщо не съм си помислял, че мога да бъда носител на наградата "Спортен Икар", но изглежда резултатите, които показах през тази година са отлични, покрих два норматива А и един Б, които ми дават право на участие на олимпиадата в Париж догодина. За там ще се трудя още повече. Ще гледам да направя още един норматив на 200 метра бътерфлай, ще го плувам февруари месец в Катар на Световното първенство, след което ще насоча изцяло подготовката за олимпийските игри в Париж и там се надявам да се представя на отлично ниво и може би да запиша някой финал на дисциплините, които плувам", продължи той.

„Най-смелата ми мечта е олимпийски медал. Това е не само моя мечта, но и на всеки един спортист. Мога да се постарая да бъда по-добър от вчера, т.е. няма нищо невъзможно. Гледам да приемат нещата по-спокойно и да се фокусирам върху сегашната ми задача", каза още той.

БОК връчи годишните награди заедно със спортните Икари

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS