Първият българин световен рекордьор в плуването Петър Мицин се надява да реализира огромния си потенциал на Олимпиадата в Париж догодина.

"Изключително съм радостен и благодарен на моя треньор и федерацията.  Постигнах сериозни резултати и няма как да не съм щастлив. Сега ми предстои  световно първенство за юноши в Израел, а преди това европейско за младежи до 23 години в Дъблин", каза Мицин на специална пресконференция.

Роденият във Велинград състезател постигна исторически успех за българското плуване с три европейски титли на шампионата за юноши в Белград, световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил и два покрити нормативи "А" за Олимпиадата в Париж на 400 и 800 метра свободен стил и рекорд на шампионатите на 800 метра свободен стил.

Личният му треньор Николай Вакареев заяви, че Мицин е съчетал най-добрите качества на всички свои досегашни възпитаници.

„Много съм доволен от постигнатото в Белград. Радостен съм за двете спечелени квоти за Париж, това беше и основната цел. Петър има много добра техника, гъвкава мускулатура, което му помага да не получава схващания. Силен е и при обръщанията, където печели доста и създава дискомфорт на противниците. Изключително трудолюбив и съсредоточен в басейна, на моменти дори аз го спирам. Събрал е най-доброто от тези, с които съм работил", каза Вакареев.

Със световен рекорд Мицин спечели трета титла от Европейското

Петър Мицин стана първият българин с покрит олимпийски норматив ‘’A’’

Петър Мицин грабна златото на 200 м свободен стил на Европейското за юноши

Спортният министър награди световния рекордьор Петър Мицин

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS