Петър Петров за ВАР в Англия и България

Павлета Рашкова Павлета Рашкова

Отговорникът по внедряването на системата ВАР в България Петър Петров коментира критиките по нейн адрес в Англия. Той също така разясни малко повече за процедурата по въвеждане на системата за видеонаблюдение в страната ни. Петров заяви, че през януари се очакват пратеници на ФИФА, които да дадат предложения как ВАР да се използва по време на български мачове:

„Моето мнение е, че ВАР е една нова технология и иновация. Няколко години беше използвана в различни първенства. Самият факт, че Международният борд, на 3 март 2018 година, я включи като част от правилата на играта по футбол показва, че бъдещето е такова, за да има справедливост. Конкретно за Англия, по мое мнение, там форсираха процеса за въвеждане на ВАР. Най-важното е, че на Острова не въведоха така наречената „review area”, така че главният съдия трябва 100% да се доверява на решенията, взети от ВАР. ФИФА неслучайно на Световното първенство 2018 въведе тази зона. На Световното  клубно в Катар също я имаше. УЕФА пренебрегва тази зона и се получава, че видео асистентите са по-важни от главният рефер, което обаче не е добре. Мнението на главния съдия може да бъде контрирано от видео асистент, който може да не е добре обучен, може да е с по-малко опит и знаете, че все пак всеки един съдия си има свое субективно мнение“.

„Не може Англия да реши дали да има „review area”. Допитали са се до ФИФА. Философията на англичаните е, че не използването на тази зона не бави играта, тъй като когато трябва главният съдия да отиде да изгледа ситуацията, той трябва да спринтира до централната линия, губи известно време, докато гледа монитора. Съответно е нужно да му приближат ситуациите, после да се върне и да реши. Англичаните искат да има повече игрово време и го спестяват. Обаче грешка на видео асистентите води до промяна в резултата, което води до по-големи негативи“.

„Всеки призовава ВАР да не се намесва при засади. Ако не са обучени добре операторите на ВАР, се получават грешки. Само за информация – освен видео асистенти, в ВАР стаята има задължително и оператори. Те трябва много точно да калибрират камерите и ако линията на засадата не е добре технологично направена, се получават големи изменения. Като всяка нова технология, в началото тя дава грешки“.

„Веднага идвам на България, ние не трябва да бързаме и трябва да се учим от грешките и опита от големите страни. За съжаление, много трудно ще отпаднат засадите, когато малка част от тялото е зад защитата, защото това са правилата на играта. Не може да бъдат променяни в определени ситуации. Те са въведени и са доста консервативни“.

„За България първо, уведомихме ФИФА и УЕФА, за да стартираме процедурата по въвеждане на ВАР. Вече имаме обратна връзка с ФИФА, които са монополисти. Те ще дойдат през януари, за да зададат стъпките и препоръките за всеки един стадион, как ще се тества системата, варианта на системата – дали стандартна или подвижна. ФИФА е дала разрешение на 13 фирми в целия свят, които да доставят и произвеждат цялата система. В момента сме направили запитване за конкретни оферти на тези фирми за всички варианти. Трябва да закупим комуникатор за съдиите, тренажор. Процесът е много дълъг, става не с лекции и видеоклипове, а с реален симулатор и тестване в реални мачове, което трябва да продължи минимум 6 месеца. Всички наши съдии трябва да бъдат обучени и да получат сертификати, които ще бъдат от полза. Като дойдат представителите на ФИФА, ще организирана е дълга презентация, всеки ще може да задава въпроси. До това ниво сме. Опитът показва, че тези страни, които не бързат като англичаните примерно Германия, че така се прави. В Бундеслигата са тествали ВАР от 2016 година, преди през 2018 да го въведат“, коментира Петров.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още