Петър Величков: Не е спекулация, че с Бербатов обсъждаме управление на БФС

"Уставът на БФС не разграничава извънреден и редовен конгрес, ако юристите потвърдят конгрес трябва да има възможно най-скоро", каза Величков.

Веско Вълчев Веско Вълчев

Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков потвърди информациите от преди няколко месеца, че вървят дискусии с легендата на българския футбол Димитър Бербатов свързани с евентуално управление на футболната централа. Той бе потърсен от dsport относно внесеното предложение свързано с ограничаване на чужденците в българския футбол, но говори и по-генерални теми свързани с управлението му.

Ограничаване на чужденците! Какво предложение обсъжда БФС

Член на Изпълкома: Предложението, за ограничаване на чужденците, засяга само един отбор

Венци Стефанов: Трябва да дадем шанс на нашите футболисти, а не на „чики-рики“

„Ако искаме да работим в интерес на общественото мнение ние не трябва да работим на парче. Това предложение за чужденците е работа на парче. Работата на ръководството на БФС е по-сериозна. Ние се концентрираме върху дребни неща, а трябва да работим върху стратегия за развитието на българския футбол. Това е нещо, за което в последните 8 години, в които съм част от Изпълкома на БФС, не е разговаряно и мислено. Понякога има някакви проблясъци и тръгваме да правим нещо. Стратегия за българския футбол не може да направим сами, а само в сериозна работа с държавата и УЕФА. Ние на практика сме едно ръководство, на което държавата е заявила в очите, че с нас не желае да работи. Ние като ръководство сме заявили ясно, че нашата основна задача е да тръгнем и да организираме конгреса. Не трябва да забравяме, че новото ръководство първо трябва да извърши една изключително тежка реформа на тази организация. Имиджът на БФС е под нулата. Трябва да бъдем способни да работим с всяка една държавна структура и всяко едно правителство. Футболният съюз трябва да бъде разглеждан като организация, която е надежден партньор. Когато някой тръгне да работи с БФС да е наясно, че това, което прави не отива във въздуха или в неясни посоки. За да сменим имиджа на БФС и тежката реформа, която трябва да се направи трябват хора, които имат знанията, имат опита за нещо подобно и имат сърцето или имат гащите да го направят това. Бях изумен, когато чух: „Ще седна да напиша стратегията за един ден““, каза Величков.

За управлението на БФС до момента

„Не искам да се връщам назад и да коментирам какво е било и как е било. Уважавам всички колеги изключително много. Преди година и нещо, когато станаха онези събития и държавата, в лицето на Красен Кралев, излезе и каза, че с това ръководство няма да работи, бях първият човек, който си подаде оставката и призова колегите си да направят същото. Членовете на този Изпълком са сериозни хора, всеки е успял с това, с което се занимава, но може би симбиозата между нас не се получи, за да направим сериозни неща за българския футбол. Ръководството на БФС в лицето на Борислав Михайлов направи не малко. Вероятно пропуснахме да направим и много още, но в крайна сметка не бива да бъдем черногледи и да търсим само негативните неща. За хубаво или лошо живота на това ръководство в този му състав на практика е приключил или е на приключване и евентуално след един конгрес ще има ново ръководство, на което да пожелаем успех“, заяви още Петър Величков.

За конгреса

„Искам ясно да заявя следното. Никой не бива да си прави илюзии, че в някой в този Изпълком се натиска да остане по-дълго. Ние избрахме едно временно ръководство на БФС с една единствена цел – организацията на извънреден конгрес. Така се почули с тази пандемия, че конгрес не може да проведем във формата, в който се е провеждал винаги. Въпросът е кога ще бъде организиран той. Духът на хората в Изпълкома, е че Конгресът трябва да бъде организират при първа възможност, когато условията позволяват“, заяви още членът на Изпълкома.

„Идва друг въпрос. Ако има конгрес, каква мандатност ще получи това ръководство. Сигурно е, че юристите трябва да се произнесат. Четейки устава нещата изглеждат доста простички и ясни. За хубаво или лошо уставът на БФС не е достатъчно подробен. Там е казано: „Конгрес освобождава президента и Изпълкома, конгрес избира президента и избира Изпълкома по предложение на президента. Мандатността е 4 години“. Никъде в устава няма третирания на теми или казуси за извънреден или редовен конгрес. Има конгрес. Дали е извънреден или не има ли избор на президент и Изпълком то той е с 4-годишен мандат. В крайна сметка нека юристите да се произнесат. Ако се окаже, че евентуално ново ръководство само трябва да довърши мандата и ще трябва да се прави нов конгрес догодина би било жалко да се организира два конгреса и да се харчат два пъти по половин милион лева“, допълни още бизнесменът.

За предложението на Атанас Фурнаджиев само професионалните клубове да избират ръководство на БФС

„Не съм го чул лично от него. Не знам дали не е интерпретация или нещо между редовете. Истината е, че е много трудно в момента да избереш ръководство с 600 клуба, които да гласуват и да ги събереш на едно място. В крайна сметка няма как да имаме членове, на които да не дадем право да избират ръководството. Клубовете си плащат членски внос и разчитат на това ръководство. Трябва да имат възможност да гласуват“, заяви още Величков.

За кандидатурата му за президент на БФС в партньорство с Димитър Бербатов

„Това е по-широка тема. Доста може да се говори по нея. Имаше подобна информация в медиите. Това, което ще кажа е, че не са спекулации. Не е спекулация, че с Димитър Бербатов говорим сериозно за футбол. Разсъждаваме, обменяме мнения. Имаме страшно много допирни точки и еднакви разбирания за това какво трябва да се направи. Не бива да се учудвате, ако и в бъдеще работим заедно в тази насока“, каза Величков.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ