Селекционерът на националния отбор на България по волейбол Пламен Константинов говори пред медиите след завръщането на тима от Франция, където се проведе втората седмица на Лигата на нациите. Специалистът коментира и евентуален турнир за оставане в Лигата на нациите. 

"Един отбор расте и през трудности. Тези момчета, тази група от състезатели, трябва да намерят силите в себе си и да изваждат изводи от всеки един такъв мач, защото това не е първия ни тайбрек, а третият тайбрек, който губим, и да гледат напред. В крайна сметка с това разполагаме в момента. Мисля, че има и хубави моменти, просто не издържаме в краищата на геймовете. Няма да отбележа само мача с Куба, а и с Канада имахме възможност да се върнем в четвъртия гейм и поне да вкараме мача в тайбрек. Изпуснахме добри ситуации, имахме възможности, така че някои неща се повтарят. Същото нещо беше и с Китай - върнахме се, но не можахме да спечелим тайбрека. Подобно се случи и с Полша, където изпуснахме инициативата. В крайна сметка това е въпрос и на самочувствие, пък и на опит на състезатели може би. Трябва да минат през такива моменти, но пак казвам - мисля, че такива турнири и такива мачове правят един отбор да расте и се надяваме мач след мач да не се повтарят едни и същи ситуации, едни и същи грешки."

 Преди последния трети турнир от VNL, който ще се проведе в САЩ, отборът ни заема 15 място във временното класиране (1 победа и 7 загуби). Предстоян ни двубои срещу Германия, Иран, Сърбия и домакина САЩ.

 "Ако се играе турнир за оставане, ще ни обърка със сигурност плановете за подготовка за Европейското първенство и олимпийските квалификации. Има и друг момент - ние очаквахме отборите в Лигата, както много често през последните години правят експерименти, въртят състави, но тази година не е така. Има два отбора, които си експериментират - това са Франция, която се е класирала на Олимпиадата, и Полша, която е домакин на финалите на Лигата. Всички други отбори играят със съставите си и с това, което имат най-добро от първия турнир и на втория беше същото."

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS