Градовете Пловдив, Белград, Задар и Клуж бяха утвърдени да са домакини на европейското първенство за жени от 18 август до 4 септември, съобщи CEV. На него ще участват 24-те най-добри отбора на Стария континент. Четирите държави домакини - България, Сърбия, Хърватия и Румъния ще се опитат да повторят и дори да подобрят успеха на предишния турнир, приет от Турция, Полша, Унгария и Словакия.

Сърбия защитава титлата си и Белград ще бъде истинско "горещо място" на европейското. През 2011 година там отборът спечели първата си титла, а атмосферата беше впечатляваща. За трети път столицата ще приеме финали на европейско за жени след 1975 и 2011 година. Белград ще е домакин на една група, четири осминафинала, два четвъртфинала, два полуфинала, както и на мачовете за първо и трето място.

Пловдив е друг голям волейболен "хъб" на Балканите. Оттам е Марица, който е многократен шампион и участник в Шампионската лига. България е била домакин на европейски първенства през 1950, 1981 и 2001 г., но за първи път Пловдив има честта да бъде в центъра на събитията. Градът се справи отлично с "балона" по участието на Марица в Шампионската лига и очакванията са организацията да бъде на топ ниво. Пловдив ще е домакин на една група, четири осминафинала и два четвъртфинала.

Хърватският Задар е разположен на морето и му предстои много силно волейболно лято. Градът ще приеме квалификации за европейското за мъже през май, както и Челъндж купа за жени. Подобно на Пловдив никога не е бил домакин на толкова големи волейболни събития. През 2005 година Хърватия прие европейското за жени, но в Загреб и Пула. Във времената на бивша Югославия градът беше един от домакините на европейското.

Клуж ще изпълни мечтата на Румъния да върне големия волейбол в страната, която за последно е приела турнира през 1963 година. Заедно със Задар градът ще бъде домакин на мачовете на една група от европейското.

"В прекрасна взаимоотношения сме с четирите града, които са изключително спортни - каза Александър Боричич, президент на CEV. - Новото издание на европейското първенство ще продължи традицията, която поставихме през 2019 година най-добрите отбори да играят в безпрецедентен брой страни, които ще гарантират истинско волейболно шоу. Искам да благодаря на националните федерации и държавите за подкрепата и се надявам, че до старта пандемията ще е под контрол. И така много чуждестранни фенове ще могат да пътуват до градовете и да се наслаждават на волейбол на най-високо ниво".

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS