Европейското първенство започва в петък, а домакинът Германия и националният отбор на Шотландия ще го открият. Мачът в Мюнхен на "Алианц Арена" започва в 22:00 часа.

УЕФА осигури награден фонд за националните отбори в общ размер на 331 милиона евро. Всеки национален отбор ще спечели по 9,25 милиона евро само за участието на Европейското първенство. За всяка победа в груповата фаза на надпреварата националите ще печелят допълнително по милион евро, а равенството е на стойност 500 000 евро.

Ако тимът отпадне на осминафиналите, ще получи премия от още 1,5 милиона евро. Отпадането на четвъртфиналите е на стойност 2,5 милиона евро, а влизането в най-добрите четири национални отбора ще бъде наградено с четири милиона евро.

Финалистът от състезанието има гарантиран допълнителен бонус от пет милиона евро, а новият европейски шампион ще спечели допълнителни осем милиона евро.

Максималната сума, която европейският шампион може да спечели с три победи в групата, е 28,25 милиона евро.

Спрямо Евро 2020 УЕФА намали наградния фонд. Още тогава всеки национален отбор получи по 9,25 милиона евро за участие, но победа в групата струваше 1,5 милиона евро, а равенството 750 000 евро. Влизането в осминафиналите струваше 500 000 евро повече от Евро 2024, а влизането в четвъртфиналите беше на стойност 725 000 евро. На последното Европейско първенство полуфиналистите получиха бонус от пет милиона евро (сега е четири милиона).

Финалистът от последното Евро заработи бонус от седем милиона евро, което е с два милиона евро повече от сега, а Италия получи 10 милиона евро като бонус за победата на финала, тоест с два милиона повече от победителя от предстоящото Европейско първенство.

Теоретично на последното първенство победителят и с трите победи в групата можеше да спечели 34 милиона евро, т.е. с 5,75 милиона евро повече от бъдещия шампион на турнира в Германия.

Италианските треньори са най-многобройни на Евро 2024

Французи свирят мача на откриването на Евро 2024

УЕФА ще отдаде почит на Бекенбауер при откриването на Евро 2024

Англия е най-скъпият отбор на Евро 2024, Румъния най-евтиният

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS