Председателят на сдружение "Сини сърца" Илия Христов направи много интересно разкритие, според което футболният клуб Левски е основан на 10 май 1911 година, а не на 24 май 1914 година, както се смята. Христов направи това по време на пресконференцията  по откриването на клубната експозиция на Левски.

Той разкри, че сдружението притежава документ, който доказва основаването през 1911-а. Той ще бъде показан по време на откриването на експозицията на 2 октомври.

"Притежаваме над 200 документа, свързани с историята на Левски. 1911 година, има такъв протокол наистина сдружението го притежава. Ще го покажем само в деня на откриването на експозицията, защото документът не е в най-доброто състояние. Ще ви покажа още документи и защо в един момент Левски започва да празнува през 1914 година. Без съмнение - Левски е основан на 10 май 1911 година", каза Христов.

"Сдружението се ангажира да направи музейна експозиция на Левски. Всички експонати в музея, с изключение на купите, всички останали експонати са собственост и притежание на сдружението."

"Всичко в клубната експозиция е изградено със средства на "Сини сърца". Важно е да го уточня. През всяко едно управление не сме получавали пари от клуба."

"Идеята е не само да показва успехите на клуба, а и да възпитава. Това, което наблюдаваме на стадиона вчера във Варна и това на стадион "Славия", това не е Левски. Това е мнение на сдружението. Не подкрепяме такива действия, които уронват престижа на клуба."

"Левски винаги е изповядвал ценности, които са общо-морални ценности. Затова сме го направили музея, тази клубна експозиция да възпитава по някакъв начин. Публиката да влезе, да се замисли и да разбере какво е Левски."

"Левски е ценност. Левски изповядва точно определени ценности, които през години са забравени и потъпкани."

Вижте още във видеото!

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS