„Последният танц“, който не видяхме - Майкъл Джордан и годините във Вашингтон Уизърдс

В неделя Netflix и ESPN излъчиха последните два епизода от един от най-добрите документални спортни филми изобщо, „The Last Dance” - историята на невероятния отбор на Чикаго Булс, смятан за най-великия в историята на NBA, който печели 6 титли в рамките на 8 сезона, воден от легендарния Майкъл Джордан. Логично сериите бяха насочени до голяма степен до живота и цялата кариера на Джордан, но поради факта, че все пак ставаше дума за „последния танц“ на Булс и титлата им от 1998 година, то извън сериите остана любопитното завръщане на паркета за Ем Джей и двете му години с екипа на Вашингтон Уизърдс.

Джордан се отказва от баскетбола за първи път през 1993 година. Тогава това става след убийството на баща му и води до любопитна краткотрайна кариера в бейзбола. След 18 месеца обаче великият №23 се завръща на паркета, за да се стигне до втория период от три поредни титли на „биковете“ между 1996 и 1998. С това обаче се слага краят на великия отбор на Чикаго. Скоти Пипън е разменен, Денис Родман освободен, а Майкъл Джордан слага край на кариерата си. Този път завинаги.

Или по-скоро за 3 години.

В началото на 1999-а Джордан минава от другата страна, превръщайки се в спортен директор на не особено успешния тим на Вашингтон. От януари 2000 той е и миноритарен собственик на клуба.

Само че „от любов към играта“ през септември 2001 38-годишният Джордан се връща на полето. Заради правилата на NBA той се отказва от своя дял от собствеността на клуба.

„Завръщам се като състезател към играта, която обичам, защото в последната година и половина като член на мениджмънта на Вашингтон Уизърдс се насладих да работя с нашите играчи и да споделям моя собствен опит като играч. Мисля, че няма по-добър начин да уча младите играчи от това да бъда на корта с тях като съотборник, не само в тренировките, а и в истински мачове от NBA. И докато нищо не може да ми бъде отнето от миналото, сега съм фокусиран върху бъдещето и предизвикателството пред мен“, казва тогава Джордан.

В двата си сезона с отбора Джордан демонстрира, че продължава да бъде невероятен баскетболист. Все пак напредналата възраст, а и не особено впечатляващите му съотборници означават, че няма как Джордан да сътвори чудеса с отбора от столицата. И в двете кампании Вашингтон не стига до плейофите, макар че популярността на отбора скача до небесата и залите за всичките им мачове са пълни до краен предел.

Джордан безспорно е най-добрият в отбора като завършва със средно 21,2 точки на мач, което все пак е далеч от 31,5 точки на мач по време на 13-те му години в Чикаго. И в двата сезона Майкъл участва в Мача на звездите, а през 2003 на 40-годишна възраст за трети и този път последен път слага край на състезателната си кариера.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още