Пожелаха успех на младите български олимпийци и на Лозана 2020

dsport.bg

Българският олимпийски комитет и посолството на Швейцария у нас пожелаха днес успех на младите ни олимпийци и на игрите в Лозана 2020.

Домакините на съвместното събитие Стефка Костадинова - председател на БОК и г-жа Мюриел Берсе Коен - посланик на Швейцария, приветстваха гостите в Музея на спорта, сред които бяха зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, председателят на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, ресорният зам.-председател на БОК за зимните спортове Цеко Минев, други членове на управата на БОК, български участници на предстоящите игри в Лозана, десетки олимпийски, световни и европейски медалисти, изтъкнати спортисти, треньори и деятели, журналисти, дипломати, политици, представители на бизнеса и културата.

На церемонията бе, разбира се, и Йодли - талисманът на игрите, които съчетават спортно съревнование, култура и образование в автентичен празник на спорта с неповторима атмосфера, съобщава bgolympic.org. Огънят на Третите младежки олимпийски зимни игри ще озари Лозана от 9 до 22 януари следващата година. След Инсбрук 2012 и Лилехамер 2016, бъдещите спортни звезди на планетата се събират сега отново под олимпийския флаг за да определят най-добрите в белите дисциплини.

В мащабното спортно събитие и културен фестивал ще се включат участници на възраст от 15 до 18 години. "Този нов проект на МОК - олимпиади за младите - се разви само за няколко години със завиден успех. БОК също инвестира, и то много отдавна, в подобни форуми със своите младежки фестивали, защото те са посветени на бъдещите поколения, на които принадлежат идните дни. Искам да благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, които осигуриха всичко необходимо за подготовката на нашите млади таланти. Нека пожелаем успех на българските спортисти, отвоювали правото да стартират в тези най-елитни и популярни световни състезания, да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една значима победа. Сега за Лозана се класираха 18 български състезатели в осем спорта, участниците ни са с 6 повече от преди 4 години в Лилехамер," каза в приветствието си Стефка Костадинова.

Посланик Коен напомни за здравите и дългогодишни българо-швейцарски спортни отношения. В далечната 1894 г. Луи Айер, "швейцарецът с българско сърце", и неколцина швейцарски учители по гимнастика пристигат в България по покана на тогавашното Министерство на просвещението, за да положат основите на модерния спорт и физическото възпитание на новата независима държава. Те въвеждат бокс, вдигане на тежести, борба и други спортни дисциплини в България. Един от тях - Шарл Шампо, е първият представител на България, участвал в първите модерни Олимпийски игри в Атина през 1896! Г-жа Коен подари на Стефка Костадинова плюшения маскот Йодли, талисман на игрите в Лозана.

От своя страна Стефка Костадинова връчи на посланика плюшения лъв, символ на силата на българите, който се дава на всеки наш олимпиец с пожелания за успехи и победи. Младежките олимпийски зимни игри в Лозана включват 8 спорта, 16 дисциплини и 81 спортни събития. Те имат амбицията да насърчат младите хора да възприемат и разпространяват положителните ценности на спорта: уважение към другите, себе си и заобикалящата ни среда; приятелство между хора и култури; себераздаване, както и да станат посланици на спорта по света.

В игрите ще участват 1880 състезатели от цял свят, включително и 18 млади българи в осем спорта. Сред тези, които пожелаха успех на младите ни олимпийци и на Лозана 2020 бяха още Велико Великов и Рето Зайлер. Великов е шампион по конен спорт, златен медалист от Спешъл олимпикс в Лос Анджелис 2015 и Абу Даби 2019, истински пример за хората с увреждания, с които страната се гордее и е по-силна. Швейцарецът Рето Зайлер е капитанът на българския национален отбор по кърлинг, който спечели сребърен медал на Европейското първенство през 2018 (Б-група). Техните поздравления бяха своеобразен символ на дългогодишните българо-швейцарски спортни отношения. "Спортът не е само постижения, той е запознанства, контакти, начин на живот. Важно е участието - дори и без медал, ти надскачаш себе си," каза Великов.

Неговото послание бе продължено от Зайлер, който възпламени залата с емоционалното си слово: "Луи Айер донесе тук в България не само спорт, той донесе истинска страст за спорта. Това е вдъхновение за децата, за младите, за хората от всички възрасти. Участвайте сега и вие в Лозана със страст и вдъхновение," заяви Зайлер. Срещата в Музея на спорта завърши с обща снимка, много селфита и пожелания: "На добър час и успех, млади български олимпийци. На добър час, Лозана 2020!"

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук