Пранди: Преценил съм, че тези състезатели, които са тук в момента, могат да дадат повече

dsport.bg

Селекционерът на волейболните национали Силвано Пранди говори пред медиите по време на открита тренировка на "трикольорите", които се готвят за Европейското първенство, което започва в началото на септември. 

Пранди махна Парапунов, върна Ники Николов

“Винаги взимам решенията по отношение на това кой състезател да повикам по три основни причини - тактически, технически и морални. Тези състезатели (б.р. Денис Карягин и Радослав Парапунов) имат бъдеще в българския волейбол, но според мен още не са узрели да играят на това ниво, както във физическо отношение, така и технически. На тях им предстои работа и очаквам още следващата година да покажат друго лице. По отношение на Европейското първенство, предпочитам да заложа като втори вариант или на Велизар Чернокожев, или на Жани Желязков. Това ще си покаже в подготовката”, започна Пранди.

“Преценил съм, че тези състезатели, които са тук в момента могат да дадат повече. Първо, че те превъзхождат Пенчеви и второ, защото в тях има перспектива в бъдеще да се развият. Цялата концепция, която имаме е свързана с определени играчи и определено виждане за стила на игра и аз не смятам, че трябва за всеки турнир да се викат различни състезатели. По този начин трудно ще се направи един отбор, който да изгради определени механизми помежду си. Бих казал, че братя Пенчеви имат немалък опит в националния отбор. Особено Николай Пенчев е бил в националния отбор 10 години и показва качествата си. Не изключвам възможността да бъде повикан при необходимост, но съм преценил, че това е групата, с която бих работил.

Нашата цел винаги е била такава и ще продължава да бъде - да играем всеки мач добре. Да не се връщаме пак на темата за процеса на конструиране на един отбор. Вярвам, че ще играем по-добре. Конкретните цели, които си поставяме поне по отношение на първата група, в която ще бъдем е поне да се класираме за плейофа и след това вече докъдето можем да стигнем", каза още италианецът. 

“Ако аз като треньор вярвах, че мога с магическа пръчка да направя един играч на средно ниво на секундата играч на световно ниво или пък един отбор да заиграе добре по най-бързи начин, със сигурност щях да си подам оставката, защото очевидно не се е получило това, което съм смятал и съм казал, че ще направя. Като човек, който води отбори на най-високо ниво в продължение на 40 години, вярвам в процеса и съм човек, който е свикнал да работи и знам, че е нужно търпение. Не съм си правил никакви илюзии, че ще отидем в Италия и ще започнем да мачкаме наред всички световни сили. Друг е моментът, че ако президентът на федерацията Любо Ганев прецени, че не желае вече аз да изпълнявам този ангажимент, ако ръководството на федерацията не вярва в моите методи и моята визия, тогава не представялва никакъв проблем аз да си тръгна.”, завърши селекционерът на българския национален тим по волейбол. 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още