Пранди: Трябва да се борим с най-силните отбори в света

dsport.bg

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Силвано Пранди даде интервю за официалния сайт на БФВолейбол ден преди заминаването на тима за приятелски турнир в Любляна, Словения. В понеделник (24 май) волейнационалите ще отпътуват от словенската столица с автобус за Римини (Италия) за Лигата на нациите.

- Дни преди старта във Волейболната лига на нациите каква е атмосферата в отбора?

- Няма отбор, който не иска да участва в това състезание. То е едно от най-добрите в света. Тук идват най-силните отбори с най-силните играчи. Много сме въодушевени, че отново ще се състезаваме. Нека видим какво ни е нивото. Работим здраво да бъдещето и целта е да де подобряваме. Интересно е. Ще видим къде сме и какво трябва да подобрим. От три седмици тренираме и нямаме никакви проблеми. Ще излезем с най-добрите ни състезатели. Единствено Тодор Скримов трябва да остане в България заради семейни проблеми. Всички останали са на линия и разчитам на тях.

- До колко отсъствието му ще се отрази?

- Не мисля, че ще се отрази. Имаме много други възможности.

- Ще разчитаме на изключително млади волейболисти. Ще окаже ли това влияние?

- Аз очаквам те да покажат, че са пораснали и да дадат най-доброто от себе си. Едно е да си силен в клубния тим, друго е в националния отбор. Под ръководството на Цветан Соколов могат да се учат и израстват.

- Радослав Парапунов ще е втори диагонал, заедно с Цецо Соколов. Вашето мнение за младия шампион от колежанското първенство на САЩ?

- Парапунов е направил няколко тренировки с нас. Искам да се адаптира съм отбора. Сигурен съм, че ще покаже своите качества. В България трябва да намерим друг като Соколов. През последните три години изпробвах много различни варианти. Сега отново ще видя други състезатели. Гледаме най-добрите и им даваме шанс. Парапунов е един от хората, които ще получат възможност да покажат колко са добри.

- Тимът заминава за приятелски турнир в Словения с домакините и Сърбия. Достатъчни ли са тези контроли преди Лигата?

- Никога не е достатъчно, но е и единственото, което можем да практикуваме в момента. Това обаче не е проблем само на България, а и на всеки друг, който участва във Волейболната лига на нациите. Това е първото състезание и се готвим за него. На теория няма как да е достатъчно, но всъщност е. Най-важното е, че започваме отново да играем.

- Смятате ли, че участниците на олимпийските игри ще се хвърлят максимално в Лигата?

- Тези отбори използват Лигата на нациите, за да се подготвят за Токио. Бразилия, Аржентина, Франция, Русия, Полша – всички идват с най-добрите си волейболисти. И съм сигурен, че по никакъв начин няма да се пазят.

- Внася ли успокоение факта, че няма да има изпадащи?

- За нашия отбор най-важното е, че ще участваме в голямо състезание и ще се срещнем срещу най-добрите в света. Безценна е тази ситуация. От нея можем само да се подобрим. Всеки млад волейболист, който живее един месец с другите, ще натрупа увереност и желание да се надскочи.

- Какви са амбициите ви за класиране?

- Амбицията е да се състезаваме. Да сме на едно ниво с останалите. В турнира ще участват 6-7 от най-силните отбори в света. Трябва да се сборим с тях. До къде ще стигнем ще видим.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ