Правилникът в подкрепа на Кабаков относно решенията му на Лудогорец - Черно море

dsport.bg

Само няколко часа след срещата между Лудогорец и Черно море, завършила 1:1, в интернет пространството вече е пълно с мнения, анализи и коментари относно съдийството на Георги Кабаков.

От ръководството на Лудогорец изявиха претенции към рефера за две ситуации в двубоя. Едната е в 87-мата минута, когато гол на Клаудио Кешеру не бе зачетен заради нарушение срещу вратаря на „моряците“ Миодраг Митрович.

Ето какво гласи съдийският правник за настоящия сезон 2019/2020, одобрен от Борда на Международната Футболна Асоциация, относно ситуацията:

„Счита се, че вратарят контролира топката с ръцете си, когато:

  • Топката се намира между двете му ръце или между едната му ръка и някаква повърхност (напр. земята, собственото тяло) или той я докосва с която и да е част от ръцете си, освен ако топката неочаквано е отскочила от него или след като той е направил спасяване.
  • Държи топката на дланта на протегнатата си ръка.
  • Когато тупка топката в земята или я подхвърля във въздуха.

Когато вратарят държи топката в ръцете си, той не може да бъде атакуван от противник“.

Освен уточненията за привилегията на вратаря и контролът му върху топката, тук може да влезе в сила и друго пояснение по Правило 12 (което на съдийски език отговаря чисто и просто за нарушенията в игрова обстановка).
В правилника се казва още, че „нарушение се отсъжда, ако състезател влиза в единоборство по опасен за противника начин“. Предвид това, че вратарят на Черно море е паднал на земята в опита си да хване топката, кракът на Кешеру се озовава на сантиметри от лицето и горната част на тялото му. При преценка на съдията, ситуацията може да се тълкува и като опасно атакуване на противников състезател.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още