Правилникът в подкрепа на Кабаков относно решенията му на Лудогорец - Черно море

| БГ футбол, efbet Лига

Само няколко часа след срещата между Лудогорец и Черно море, завършила 1:1, в интернет пространството вече е пълно с мнения, анализи и коментари относно съдийството на Георги Кабаков.

От ръководството на Лудогорец изявиха претенции към рефера за две ситуации в двубоя. Едната е в 87-мата минута, когато гол на Клаудио Кешеру не бе зачетен заради нарушение срещу вратаря на „моряците“ Миодраг Митрович.

Ето какво гласи съдийският правник за настоящия сезон 2019/2020, одобрен от Борда на Международната Футболна Асоциация, относно ситуацията:

„Счита се, че вратарят контролира топката с ръцете си, когато:

  • Топката се намира между двете му ръце или между едната му ръка и някаква повърхност (напр. земята, собственото тяло) или той я докосва с която и да е част от ръцете си, освен ако топката неочаквано е отскочила от него или след като той е направил спасяване.
  • Държи топката на дланта на протегнатата си ръка.
  • Когато тупка топката в земята или я подхвърля във въздуха.

Когато вратарят държи топката в ръцете си, той не може да бъде атакуван от противник“.

Освен уточненията за привилегията на вратаря и контролът му върху топката, тук може да влезе в сила и друго пояснение по Правило 12 (което на съдийски език отговаря чисто и просто за нарушенията в игрова обстановка).
В правилника се казва още, че „нарушение се отсъжда, ако състезател влиза в единоборство по опасен за противника начин“. Предвид това, че вратарят на Черно море е паднал на земята в опита си да хване топката, кракът на Кешеру се озовава на сантиметри от лицето и горната част на тялото му. При преценка на съдията, ситуацията може да се тълкува и като опасно атакуване на противников състезател.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още