Представител на БПФЛ участва в Асамблеята на Европейските лиги

dsport.bg

Членът на УС на БПФЛ Добрин Гьонов взе участие в 48-ата Асамблея на Европейските лиги, която се проведе в Лондон.

Срещата бе открита от главния изпълнителен директор на Висшата лига Ричарт Мастърс и президента на Европейските лиги Педро Проенса. На нея присъстваха председателят на ЕСА Насер Ал-Хелайфи, президентът на FIFPRO Дейвид Териер, главният изпълнителен директор на Football Supporters Europa Ронан Ивейн, както и генералният секретар на UEC Денис Гудашич. Президентът на УЕФА отправи специално видеообръщение към участниците в срещата.

По време на двудневната среща генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис, директорът по футболните въпроси Джорджо Маркети, както и директорът по европейските въпроси и управление Жулиен Зулберщайн представиха новия формат на европейските турнири и системата за разпределение на приходите за предстоящия цикъл 2024/2027.

„Бяха обсъдени много неща, свързани с европейския футбол. От УЕФА разясниха подробности относно промяната на форматите в европейските турнири. Знаете, че от предстоящия сезон нещата там се променят, а това ще рефлектира и върху парите, които ще бъдат разпределени. УЕФА обясни, че целта е да има повече равностойни мачове. Има и промяна в календара, а другото любопитно нещо е, че в последния кръг в груповата фаза всички мачове ще се играят по едно и също време. Трябва да отбележим, че за влизането в групите на Шампионската лига ще има едно допълнително място от шампионския поток, в който участва и шампионът на България“, каза Добрин Гьонов.

„Щастлив съм, че по време на престоя в Лондон имах възможността да проведа лични разговори с повечето представители на различните браншови организации, за да вляза в детайли с техните цели и предизвикателства“, допълни Гьонов.

На Асамблеята са обсъдени теми, свързани с ВАР технологията, като представителите на лигите са имали достъп до ВАР центъра на Висшата лига. Освен това са проведени и редица дискусии относно работата с феновете.

Гласувана бе и промяна в Борда на директорите на Европейските лиги, където е приет президентът на словашката лига Михаел Марчиняк, който заменя напускащия Матс Инглуист от шведската лига.

По време на Асамблеята бе взето под внимание приемането тази седмица от Европейския парламент на новия регламент на ЕС срещу прането на пари, който за първи път ще включва футболните клубове като задължени субекти в обхвата на новото законодателство. Лигите споделят целта на ЕС за справяне с финансовите престъпления и ще работят в тясно сътрудничество със своите членове, за да осигурят оптимално национално прилагане на правилата на ЕС.

Също така бе взето решение за отпускане на 1 млн. евро допълнителна подкрепа за украинската Висша лига.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ