Преизбраният президент на БФБаскетбол Георги Глушков очерта приоритети си

dsport.bg

Преизбраният президент на БФБаскетбол Георги Глушков и членове на новия УС очертаха приоритетите на новия мандат на специална пресконференция в Прес Клуб „България“.

„Първият приоритет, който искам да отбележа, развитието на баскетбола по региони. Поканени са представители на всички региони в Управителния съвет. Те поемат голяма отговорност, ще имат задачи, административни задачи, ще формираме бюджет за всеки един регион и да развиват баскетбола по места. Това трябва да се случи в най-близко време“, каза Глушков пред представителите на медии. „Другият приоритет е женският баскетбол – също много важен. Той винаги е бил лицето на българския баскетбол. Имали сме също много WNBA състезателки, които славеха България", допълни Глушков. Сред останалите приоритети остават подрастващите, създаването на специална комисия за 3х3 баскетбола, като акцентира върху организирането на Държавно първенство при подрастващите в тази дисциплина с календар, различен от този при подрастващите 5х5. Ще бъде създадена и специална комисия за Минибаскет, която да събере изтъкнати баскетболни специалисти и педагози. Планира се организиране на месечни събирания на най-талантливите баскетболисти на възраст 14-16 години отново на регионален принцип. Ще се наблегне и на търсенето и обучението на млади съдии по регионите.

На пресконференцията стана ясно, че България отново ще иска домакинство на европейското първенство по баскетбол на колички в Дивизия C. След като прие шампионата през 2019 г., страната ни ще се опита да вземе и този догодина.

„Може смело да кажем, че баскетболът на колички се развива в България, въпреки всички трудности. За разлика от нормалния баскетбол, това е доста скъп спорт като материално-техническо осигуряване. Една количка струва доста, както и самият превоз на състезателите. Благодарение и на активността на националния треньор на колички Владо Искров, който непрекъснато поема някакви инициативи, успяваме да се справим. Участва се на доста международни турнири, които неминуемо вдигат нивото на колички. Надяваме се догодина да може да вземем пак домакинство на европейско първенство в Дивизия C и да не се радваме само на едната победа. Вече амбициите стигнаха дотам, че да мислим за класиране в Дивизия B. На предишното европейско отчетохме като успех, но както знаете, апетитът идва с яденето и амбициите са доста по-големи. Надявам се, че ще успеем“, заяви пък един от новоизбраните членове на Управителния съвет на федерацията Иван Ценов, който през новия мандат ще отговаря за този спорт.

„Аз никога не съм бил далеч от баскетбола. Никога не ми е било безразлично какво се случва. Няма да се връщам назад за причините, поради които си подадох оставката. Смятам, че сега пред този Управителен съвет стои страшно много работа. Много е важно да се сформират работещи комисии, защото фактически те би трябвало да са движеща сила и да предлагат идеи и решения на Управителния съвет, които той да одобрява. Надявам се, че всичко ще бъде наред и нещата ще се случат по най-добрия начин“, заяви още Ценов.

Представителят на ББЛ - Българската баскетболна лига в новия Управителен съвет на централата Орлин Атанасов сподели, че партньорството с федерацията е положително.

"Според мен партньорството ни е положително за българския баскетбол. ББЛ естествено преля във втори ешелон на първенството при мъжете. Целта винаги е била да се разшири географията на българския баскетбол. Отчитаме положителни резултати", заяви Атанасов.

Георги Глушков бе преизбран за президент на БФБ

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още